Attentatet mot Richard Nixon

FILM

Amerikanskt drama i regi av Niels Mueller, med Sean Penn, Naomi Watts, Don Cheadle, Jack Thompson m fl.

Många Hollywood-stjärnor drömmer om klassiska hjälteroller. Om filmer som drar in miljarder i intäkter, som gör dem ännu mer berömda och som hjälper till att ge dem en riktigt tuff image.

När Sean Penn spelar hjälte, som Secret Service-agenten i bioaktuella och klart sevärda ”Tolken”, är det inte oväntat i stället en människa med en rejält trasig själ.

Generellt tycks Penn annars helt enkelt inte vara särskilt intresserad av hjälteroller, utan snarare av att ge kött och blod åt människor som hamnat snett i tillvaron.

Som Samuel Bicke, en möbelförsäljare med havererat privatliv, men med naiva drömmar om att få en slags historisk berömmelse.

Frustrerad av alla motgångar, bestämmer han sig för att kapa ett reguljärflyg och krascha rakt in i Vita huset och döda president Richard M Nixon. För Bicke blev Nixon den yttersta representanten för det lögnaktiga samhälle som motarbetade honom på alla tänkbara plan.

Historien har verklighetsbakgrund, men har bara blivit en fotnot i historieböckerna.

Dels för att det mesta kring Nixon vid den tiden (1974) handlade om Watergate-skandalen, dels för att attentatet ju misslyckades.

Filmen skildrar hur Samuel Bickes liv faller samman. Och med Sean Penns uttrycksfulla spel blir det verkligen som att tränga in i de svartaste delarna av en sargad människas själ. Bicke må vara lite knäpp, han må själv till stor del vara ansvarig för de motgångar han drabbas av, men det är ändå svårt att inte känna lite grann för honom.

Ingen må-bra-känsla, direkt, men en fascinerande historia och ännu ett bevis för att Sean Penn är sin generations bästa skådespelare.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM