Så mjuknar en huligan

Foto: NOBLE ENTERTAINMENT
Tuffa killar Frankie leder ett gäng våldsamma ungdomar men han försöker släppa både våldet och sitt alkoholmissbruk.
FILM

Frankie Mac – huliganen

Brittiskt drama i regi av Richard Jobson, med bl a Kevin McKidd, Laura Fraser, Susan Lynch och Ewen Bremner.

Deppigt drama från Edinburgh där vi först möter Frankie som pojke. Han beundrar sin pappa som håller hov på puben, sjunger vackert för mamma och alla kvinnor och leker charmigt med sin son. Men Frankie blir besviken när han ser pappan vara otrogen.

Han börjar själv smaka whisky som 12-åring.

Nästa gång vi möter Frankie är han en våldsam ung man som leder ett gäng på fyra som super och muckar gräl och misshandlar. I en skivaffär möter han Helen (Laura Fraser) och mjuknar, men kan inte helt släppa spriten och våldet. Mest slåss han mot sina forna gängvänner.

Han går med i AA för att komma ifrån supandet och möter en ny ung kvinna. De tar teaterlektioner ihop. Frankie försöker bli en annan. Komma undan sitt förflutna.

Kevin McKidd är mycket bra som Frankie, både hotfull och bräcklig. Susan Lynch (”Casa de los babys”) har en oemotståndlig intensitet. Det är välspelat och gripande, en gammaldags utvecklingshistoria om en människas färd från mörker mot ljus. Richard Jobson som skrivit och regisserat var en av ledarna för rockbandet The Skids och han har gett ut poesi-skivor. Han har lagt en mycket litterär berättarröst ovanpå de kärva bilderna från Skottlands bakgator. Originaltiteln är ”16 years of alcohol”.

En sorts vackert vemod.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM