Förutsägbart i dansk makthärva

Den tredje makten

FILM

Dansk thriller i regi av Nikolaj Arcel, med bl a Anders W Berthelsen, Søren Pilmark, Nastja Arcel, Lars Brygmann, Lars Mikkelsen och Nicolas Bro.

Danska journalister med spring i benen.

I danska staten är någonting ruttet.

Politiker och journalister är intresserade av makt för maktens egens skull, och håller varandra om ryggen. Anders W Berthelsen spelar reportern Ulrik Torp som får jobba med politisk bevakning för den stora morgontidningen, men när han stöter sig med politiska etablissemanget åker han ut.

”Den tredje makten” börjar spännande och omtumlande, men blir snart förutsägbar. Ämnet är bra valt, och det finns säkert mycket att säga om samspelet mellan politiker och media. Men den som skrivit filmmanus verkar inte så insatt i varken journalistik eller politik.

Folk gör helt enkelt för overkliga saker. De flesta beter sig som om de var med i en film, och förlägger viktiga samtal till promenader med intressant bakgrund. Scen för scen är det välspelat och bra berättat, med aktörer vi känner igen från bland annat ”Matador” och ”Mordkommissionen”. Men trovärdigheten offras för thrillern, som trots allt är rätt konventionell.

Jens Peterson