Krigsfilm för hjärnan

Kingdom of heaven

FILM

Amerikansk krigsfilm i regi av Ridley Scott, med bl a Orlando Bloom, Liam Neeson, Jeremy Irons, Eva Green, David Thewlis, Ghassan Masoud, Marton Csokas, Brendan Gleeson och Edward Norton.

Orlando Bloom har huvudrollen i Kingdom of heaven

Deras böner låter ju som våra böner.

Det konstaterar huvudpersonen Balian (Orlando Bloom) när han första gången möter muslimer. Han är i södra Italien 1184, på väg att resa till Palestina. Balian ska, precis som sin far baronen Godfrey (Liam Neeson), tjänstgöra hos kung Balduin IV. Den kristne härskaren i ett Jerusalem som lever i bräcklig fred med muslimerna, ledda av Saladin (Ghassan Massoud).

Men det är inte Saladin och muslimerna som är fiender i filmen. Det är kristna krigshetsare som de franska korsriddarna Reynald de Chatillon (Brendan Gleeson) och Guy de Lusignan (Marton Csokas). ”Kingdom of heaven” skildrar Saladin som en klok man värd respekt.

Filmen påminner om Jan Guillous Arn-berättelser. Även Arn kommer till Jerusalem på 1100-talet för att tjänstgöra bland riddarna, men får respekt för muslimerna. Blooms rollfigur Balian av Ibelin nämns i Guillous roman ”Tempelriddaren”.

Inför ett avgörande slag håller Balian ett tal där han särskilt understryker att de slåss för att rädda liv, inte för eller emot någon tro.

Det gör ”Kingdom of heaven” till en intressant och resonerande krigsfilm. Det gör den också till en mindre fartfylld historia än ”Gladiator”, även den regisserad av Ridley Scott. ”Kingdom of heaven” siktar på förnuftet, i stället för att få pulsen att slå snabbare.

En film som vill undervisa mer än den vill underhålla.

Det blir inte viktigt vem som vinner slaget. Båda sidorna flyter ihop till en oskiljbar massa av blod och rustningar. De avgörande scenerna handlar om samtal, om val, om att låta bli. En viktig figur försvinner bara ur handlingen.

Det är ovanligt för en påkostad Hollywoodfilm, men det gör den också bitvis stillastående.

Bra valda skådespelare och imponerande miljöer där storslagna landskap växlas med de finaste medeltida byggnader som datorer kan bygga.

Action för musklerna ovanför halsen.

Jens Peterson