Ridley Scott dödshotad av bin Ladin-anhängare

Foto: FOX
oroade sig inte Ridley Scott hade fullt upp att tänka på annat. Till exempel ge regi åt Orlando Bloom.
FILM

HOLLYWOOD

30 000 statister, en kopia av gamla Jerusalem i full skala och 120000 liter propangas.

Som om inte det var pressande nog hotades Ridley Scott till livet under inspelningen av medeltidsdramat "Kingdom of heaven".

För dödshoten stod några av Usama bin Ladins sympatisörer.

–Nyckeln är att inte oroa sig. Jag oroade mig inte alls, säger regissören när han tar emot Aftonbladet i en lyxsvit på ett hotell i Pasadena i Kalifornien.

En av förklaringarna torde vara att han aldrig hade tid, en annan att marockanska soldater slog en skyddande järnring runt Scott. Det skedde då han fångade 56 stuntmän som brinnande föll från 17 ton tunga stormtorn vid den arabiske krigsherrens Saladins attack.

Filmen med Orlando Bloom i huvudrollen blandar Hollywood och historia på samma sätt som hans ”Gladiator” gjorde med sådan framgång för fem år sedan.

–Jag hade alltid velat göra en film om riddare och medeltiden, säger regissören som har ”Thelma & Louise”, ”Alien” och ”Black hawk down” på meritlistan.

När ”Kingdom of heaven” inleds lever judar, kristna och muslimer sida vid sida.

Men när krigshetsare uppger att den snabbaste vägen till himlen är att döda en arab, färgas landskapet rött av blod.

Kritik från flera håll

–Flera scener är förolämpande mot muslimer, hävdade al–Qaidas sympatisörer.

De senaste veckorna har attacken kommit från andra hållet. En forskare i Cambridge har anklagat Scott för att visa ”Usama bin Ladins historieversion”.

Den brittiske regissören bara ler när det sistnämnda angreppet kommer på tal.

–Skilda religioner visar just nu en stor avsaknad av förståelse. För mig var det viktigt att visa att alla västerlänningar inte är goda och att alla muslimer inte är onda.

Läs mer:

Magnus Sundholm