Våldsam kamp mot ondskan

Sista Star Wars-filmen uppfyller förväntningarna

Foto: FOX
enorma explosioner Specialeffekterna är häftigare än någonsin när George Lucas avslutar sitt långa "Star Wars"-äventyr. Men till slut blir det jobbigt. - Nästan varje bild fylls med ett överflöd av märkliga varselser och fordon, skriver Jens Peterson.
FILM

Vi vet hur det fortsätter.

I nästa film jagar Darth Vader efter prinsessan Leia och på ökenplaneten Tatooine lär sig unge Luke Skywalker en del om sin bakgrund av eremiten Obi-Wan Kenobi.

Det här är filmen som visar hur de alla hamnade där.

jedifest Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi)och Samuel L Jackson (Mace Windu).

Den uppfyller förväntningarna, även för de fans som varit besvikna på episoderna I och II. "Mörkrets hämnd" är vuxnare och mer brutal, även om George Lucas rymdvärld alltid varit tänkt för yngre fans. Anakin Skywalkers förvandling från god jedi-riddare till elev hos ondskan är bitvis mycket våldsam, och det är inte bara robotar som huggs i bitar.

Fäktas snyggt

Filmen växlar mellan actionscener och långa samtal. Steg för steg förs Anakin mot den mörka sidan, av sårad stolthet och oron över att mista ännu en älskad.

Det hela inleds med en stridsscen där jediriddarna ska befria en gisslan hos fienden, och hjältarna far fram som i ett dataspel och skjuter bort fiender på löpande band. Mer imponerande är de två långa fäktningsscener i slutet av filmen, den ena i politikens centrum, den andra mot en bakgrund av glödande lava. Fast där har vi ett av filmens problem. Det är för mycket. Nästan varje bild fylls med ett överflöd av märkliga varelser och fordon.

Öser på

Datorerna har gett Lucas obegränsade möjligheter att dekorera sin galax och han faller ofta för frestelsen att ösa på. Det är inte bara ett vulkanutbrott. Det är tidernas lava-explosion över hela filmduken.

Det fanns en skön begränsning när huvudpersonerna i första filmen 1977 knallade runt i öknen i Tunisien med lagom mycket rekvisita. Här är ledordet Mera.

Blir bara bättre

"Mörkrets hämnd" blir bara bättre och bättre ju längre den håller på, med en fängslande växling mellan två sjukbäddar en bit in i handlingen.

Till sist är det ändå ett bra sätt att knyta ihop de sex episoderna.

Star Wars episod III: Mörkrets hämnd

Till sist: rymdsagan är fullbordad

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM