Salma Hayek stal showen

1 av 2 | Foto: REUTERS
första klänningen Jurymedlemmen Salma Hayek sägs ha packat ner en långklänning för varje dag hon är på festivalen. Här visar hon upp fodral nummer ett på röda mattan.
FILM

CANNES

Salma Hayek har packat mycket finkläder.

Nu väntar två veckor med galapremiärer för filmstjärnan som är en av jurymedlemmarna i Cannes.

På onsdagen visades första tävlingsfilmen.

Regissören Emir Kusturica leder juryn, där bland andra skådespelaren Javier Bardem, regissörerna Agnes Varda och John Woo samt Nobelprisade författaren Toni Morrison ingår.

– Det här är en rolig jury, men vi kommer att fatta allvarliga beslut. Det blir inga patetiska vinnare, det lovar jag, säger Emir Kusturica.

Salma Hayek sa att det var roligare att sitta i juryn än att komma till festivalen med en film.

Många olika språk

– Om jag är här som skådespelare ger jag en massa intervjuer. Nu får jag se en massa film.

Salma Hayek har nyligen avslutat inspelningen av västern ”Bandidas” i Mexiko med Penelope Cruz. Regisserad av norrmän, med manus av fransmannen Luc Besson.

– Det var förbryllande, i synnerhet eftersom det pratades så många språk på inspelningen, säger Salma Hayek. Men det var en bra upplevelse. Vi borde ha fler sådana internationella möten. Precis som vår jury. Det är berikande med skillnader.

Öppningsfilmen ”Lemming” är fransk men har också norsk koppling. Titelfiguren är en fjällämmel som hamnar i rören i en fransk villa. Ett ungt lyckligt gift par i kris. Märklig thriller av regissören som gjorde ”Harry, en vän som vill dig väl”.

Jens Peterson