Stjärnornas krig invaderade Cannes

Värdspremiär för sista delen i rymdsagan

Stjärnorna fanns på plats i Cannes för att sprida glans över världspremiären på nya Star Warsfilmen. Här hälsar Sharon Stone på fansen.
FILM

Stjärnornas krig har invaderat Cannes.

- Darth Vader går omkring här på Croisetten - men det har inte landat några rymdskepp ännu, berättar Aftonbladets utsände direkt från filmfestivalen.

Där hade sista filmen i rymdsagan världspremiär i på pingstdagen.

Det var med höga förväntningar och många mer eller mindre utklädda figurer på gatorna som Cannes tog emot Stjärnornas krig.

- Förväntningarna är är höga här och i hela världen. I Sverige släpptes biljetterna idag och jag har förstått att det varit köer även hemma, säger Jens Peterson.

Många riktiga stjärnor tog röda mattan in till premiären, där statister utklädda till kejsarens stormtrupper radats upp utanför festivalpalatset.

Förutom regissören George Lucas själv med familj syntes en lång rad riktiga stjärnor, bland andra Sharon Stone, Samuel L Jackson, Natalie Portman, Hayden Christensen, producenten Rick McCallum och många fler.

Kejsaren och Bush

Flygande rymdskepp sågs bara på vita duken - men Aftonbladets Jens Peterson hann träffa regissören George Lucas ombord på en av de stora lyxkryssarna som ankrat utanför den sydfranska kusten.

Fans som redan sett filmen säger att det finns många paralleller mellan det onda imperiet och kjesaren och USA:s krig mot terrorismen.

George Lucas bekräftar ryktet att den onde kejsaren har drag av George W Bush.

- Det stämmer. Men det är inte bara Bush utan en rad mäktiga figurer genom historien som inspirerat till den figuren, från Caesar till Hitler och många andra, säger Jens Peterson.

Filmen är sista delen i Stjärnornas krig - men innehållsmässigt handlar den om början av rymdsagan.

- Därför är det många som redan vet vad som kommer att hända. Fansen vet att Anakin Skywalker kommer att bli Darth Vader. Man vet att han kommer att träffa en kvinna och få ett barn som blir Luke - men hur det går till vet man inte. Och det tänker jag inte avslöja.

Caroline Olsson