Världspremiär för von Trier-film möttes av likgiltighet

FILM

CANNES

"Dogville" blev både älskad och hatad.

Men när Lars von Triers uppföljare "Manderlay", också inspelad i Trollhättan, i går hade världspremiär, var reaktionerna mest likgiltighet.

Foto: AP
Lars von Trier, Bryce Dallas Howard och Willem Dafoe kom förstås till premiären av "Manderlay".

Filmen tar vid där "Dogville" slutar. I 1930-talets USA hamnar Grace-spelad av Bryce Dallas Howard, som tagit över rollen efter Nicole Kidman-i en håla i sydstaterna där svarta människor fortfarande behandlas som slavar.

Filmen är gjord i precis samma stil som "Dogville", så där försvinner ett överraskningsmoment. Howard i huvudrollen har inte alls samma kraftfulla utstrålning som Kidman. Och medan amerikanska filmkritiker var heligt förbannade på "Dogville", verkade ingen riktigt bry sig den här gången.

Ingen stark utmanare

von Trier gjorde heller inga dramatiska utspel under presskonferensen. Han förklarade att han känner sig som "60 procent amerikan", trots att han aldrig varit där och att han gärna skulle se att amerikaner gjorde en elak film om livet i Danmark.

Många tyckte filmen var som en lite sämre variant av "Dogville". Så i ett i övrigt starkt startfält, känns "Manderlay" inte alls som någon stark utmanare i kampen om Guldpalmen.

Jan-Olov Andersson