– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på

Natalie Portman om arbetet med ”Star Wars”

1 av 2
olika frillor Först fick Natalie Portman gå omkring med kringlor på öronen och numera är hon nästan helt utan hår.
FILM

När Natalie Portman var 14 år skrev hon på för ”Star Wars”.

Nu är hon nästan tio år äldre och har spelat Padmé i tre filmer. Och det blev inte alls vad hon hade trott.

– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger Natalie Portman till Aftonbladet. Det var mycket svårare än jag hade trott.

Hon hade väntat sig action. Hon hade väntat sig hoppa och springa.

– Jag hade aldrig jobbat med blue screen, och det var svårare än jag trott. Man måste föreställa sig hela omgivningen och motspelarna och rekvisitan. Ibland hade man inget att spela mot, säger hon.

Överraskande resultat

Å andra sidan gör det filmerna roligare att se för första gången.

–?Jag blir lika överraskad som alla andra. Det mesta arbetet görs i efterproduktionen, och jag har ingen aning om hur det ska se ut. Jag får se mig stå på platser där jag aldrig varit.

I ”Star Wars episod III: Mörkrets hämnd” spelar hon gravid. Hon väntar barn med Anakin Skywalker, de tvillingar som ska växa upp till Luke och Leia och bli huvudpersoner i de tre följande avsnitten. Padmé har också detaljer i utseendet som påminner om dottern. Kringlor på öronen. Vita kläder.

Snaggad

För Carrie Fischer som spelade Leia blev det hennes mest kända roll. Hur känns det att alltid förknippas med ”Star Wars”?

– Jag ser det som en komplimang att vara en del av det här, säger Natalie Portman. Men folk verkar mest känna igen mig från ”Leon”, som jag gjorde när jag var 12 år.

När vi träffas har Natalie Portman snaggad skalle. Inget privat val.

– Jag spelar in ”V for vendetta” i Berlin, säger hon. Den produceras av bröderna Wachowski (”The Matrix”) och är science fiction som utspelas i London. Min rollfigur hamnar i fängelse och får huvudet rakat. Håret börjar faktiskt bli långt nu.

–?Det är skönt med den här frisyren. Den tar bort ens fåfänga.

Natalie Portman har en skådespelarkarriär vid sidan av ”Star Wars”. Hon fick beröm för bland annat ”Garden state” och Oscarnominerades för ”Closer”. Hon har också studerat psykologi vid Harvard, under sitt riktiga namn, och läste en termin på universitet i Jerusalem.

Många upplevelser

– Det är viktigt att ha ett liv vid sidan av filmen, säger Natalie Portman. Som skådespelare måste man ha erfarenheter. Jag vill inte hamna i en viss ålder och inse att jag bara upplevt saker genom olika roller. Fast vissa saker kan man enbart uppleva genom rollfigurer. Hur det är att vara prostituerad eller seriemördare, säger hon.

Eller senator i en galax långt långt borta för länge länge sedan.

Jens Peterson