– Åkerlunds film var rena dyngan

Mickey Rourke om sitt vilda liv och comebacken

1 av 3 | Foto: AP
Tungt bakis Mickey Rourke är på väg tillbaka efter flera år på dekis. Den 48-årige skådisen gör den häftigaste rollen i sommarens stora actionfilm ”Sin City”. Aftonbladet fick en frispråkig intervju med stjärnan efter en lång natt i Cannes.
FILM

CANNES

Han är grymt bakfull. Börjar nästan gråta när han pratar om sin döde bror. Säger att han saknar Café Opera. Och totalsågar Jonas Åkerlund.

En halvtimme med Mickey Rourke liknar inga andra intervjuer.

Han gör en storstilad comeback i sommarens stora actionfilm ”Sin City”. En brutal och nyskapande film.

När vi möts snubblar Mickey Rourke nästan ned i sin fåtölj. Han erkänner direkt att han är väldigt bakfull. Sedan tittar han på mig:

–Du och jag, Café Opera, tjugo år sedan. Vilken kväll!

Ansiktet sönderboxat

Han har gjort en omtumlande resa sedan den där kvällen han festade med några svenska journalister under sitt pr–besök för ”Drakens år”.

Under några år proffsboxades han.

–Titta på mitt plyte. Det är därför det inte ser riktigt klokt ut numera.

Han festade bort alla pengar. Samtidigt såg han till att lillebror Joey inte knarkade för mycket.

–Men det hjälpte inte. Nu är han borta. Han dog för fyra månader sedan.

Mickey Rourke sitter tyst i en halv minut. Kämpar för att hålla tillbaka tårarna. Sedan börjar han berätta om sitt liv.

Eget mc–gäng

–Ett tag hade jag allt. Hus i Hollywood. Bilar och motorcyklar. Ett mc–gäng som var som mina betjänter. Hur mycket tjejer som helst. Men med kändisskapet var det som om all ilska jag hade i mig från barndomen fick fritt utlopp. Jag kukade ur fullständigt. Jag förstår att min fru (Carré Otis, skådespelerska) lämnade mig.

Under några fick han tigga pengar av gamla kompisar för att ha råd att äta på McDonalds. Sedan träffade han en psykiater.

–Under nio år har jag gått till honom tre, fyra gånger i veckan och pratat ut om all skit i mitt liv. Jag fick gå på kredit. Förmodligen tyckte han att jag var det knäppaste fallet han haft.

Under dessa år fick han bara roller i skräpfilmer. En av de få som vågat satsa på honom är Robert Rodriguez, mannen bakom ”Sin City”.

”Tvingades göra roll”

En annan är svensken Jonas Åkerlund, som gav Rourke en färgstark biroll i knarkfilmen ”Spun”.

Men tro inte att Mickey Rourke känner sig tacksam.

–Min agent tvingade mig att göra filmen. Åkerlund... en sådan tråkmåns. Någonstans är han begåvad, rent visuellt, men ”Spun”... den suger. Vilken jävla dynga!

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM