Pusher II

FILM

Dansk thriller av Nicolas Winding Refn med bland andra Mads Mikkelsen, Leif Sylvester och Anne Sørensen.

För åtta år sedan slog en dansk film ner som en bomb i Skandinavien. Aldrig hade vi nordbor kunnat tro att någon ”hemifrån” skulle våga göra en lika kaxig och respektlös odyssé i den kriminella världen som britterna eller amerikanerna. Men se, danske Nicolas Winding Refn gjorde genren till sin och placerade karaktärerna i Köpenhamn. Succén med ”Pusher” var ett faktum.

Nu är det dags för ”Pusher II”. Här spelar Mads Mikkelsens karaktär Tonny huvudrollen. En vek tuffing som just släppts från fängelset och desperat försöker vinna sin farsas gunst.

Tonen är ännu mörkare än sist och personporträtten har blivit djupare. Där Frank och Tonny ofta framstod som rätt coola snubbar i ettan är hopplösheten, knarkmisären och otryggheten betydligt mer påfallande nu.

Det är bra gjort. Men jag saknar framför allt den upp-pumpade berättarstilen från förra gången. Filmen tappar tempo emellanåt. Dessutom känns exempelvis scenerna i horhuset väl spekulativa.

Imponerad blir man dock av att regissören lyckats ta ”Pusher” ett steg längre och samtidigt göra något nytt. Väntar med spänning på trean.

Karin Lindstedt