Love song for Bobby Long

FILM

Amerikanskt drama i regi av Shainee Gabel, med bl a Scarlett Johansson, John Travolta, Gabriel Macht och Deborah Kara Unger.

John Travolta som vithårig slusk, orakad, ständigt full eller bakfull, med giktbruten gång och en skadad fot som sakta ruttnar.

Annorlunda? Absolut. Siktat mot Oscar och andra prisutdelare? Förmodligen.

Det hindrar inte att han gör ett effektivt porträtt av en före detta professor i litteratur som sakta super ner sig i New Orleans. Dit har han tagit med sig en före detta elev (Gabriel Macht), en blivande författare i 30-årsåldern som inte heller skriver utan blivit en suparkompis. De bor i ett ruckel som ägdes av en kvinna som nyss dött.

De får besök av hennes 18-åriga dotter, som precis missat begravningen.

Hon är en brådmogen arg ung kvinna som anklagar modern som övergav henne. Hon spelas utmärkt av Scarlett Johansson, och ”Love song for Bobby Long” är ett fängslande kammarspel på barer och bakgator. Travolta sitter och spelar gitarr och sjunger tillsammans med andra trasiga utmed Mississippis strand.

Man kan tycka att filmen romantiserar missbruket, det är ett lättbotat elände i bild, och att de citerar berömda författare några gånger för mycket.

Men ju mer man får veta om huvudpersonerna och deras förflutna, desto mer gör det ont på riktigt. Även en banal ballad kan krossa hjärtan när den hittar rätt ton.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM