Slutfilmat

Inspelningarna ligger nere när regeringens pengar dröjer

1 av 2
nästa succé kan dröja Svensk filmindustri har länge skämt bort biobesökarna med storfilmer som "Masjävlar", "Fyra nyanser av brunt", "Så som i himmelen" och "Populärmusik från Vittula". Framtiden är däremot oviss. I väntan på nytt avtal håller hela branschen på att bli förlamad.
FILM

Svensk film är åter i kris.

Inspelningarna för 2006 ligger på is sedan kulturminister Leif Pagrotsky vägrat meddela hur mycket pengar han ska satsa i det nya filmavtalet.

-Det här visar hur låg status film har i svensk kulturpolitik, säger Christer Nilson, ordförande för Sveriges filmproducenter.

För knappt en vecka sedan frotterade sig kulturminister Leif Pagrotsky med den svenska filmbranschen under filmfestivalen i Cannes.

-Jag skulle gärna se mer pengar till dokumentärfilm, till produktion och hitta nya talanger. Det är mycket som behöver uträttas, sa han till Aftonbladet angående det nya filmavtalet då.

"Väcker bestörtning"

I veckan väntade branschen på besked från Pagrotsky om hur mycket pengar staten tänker satsa på svensk film i det nya avtalet som löper 2006-2010.

Men det blev kalla handen.

I stället skjuter kulturdepartementet upp sitt svar till september.

-Det här väcker otrolig oro och bestörtning, säger Christer Nilson, ordförande för Föreningen Sveriges filmproducenter. Staten tar inte sitt ansvar. Efter ett och ett halvt års förhandlingar så vet vi fortfarande inte vilka kommersiella villkor som gäller för svensk film nästa år.

Framför allt skapar Leif Pagrotskys försinkning en akut situation i filmbranschen under sommaren.

-Alla produktioner för nästa år stoppas upp. Konsulenterna har inga pengar att dela ut och därför kan arbetet med nya filmer inte dra i gång. Hela branschen är förlamad, säger producenten Börja Hansson på Filmlance. Det innebär också att vi inte får ett flöde av svensk film på bio. I stället blir det helt tomt en period och sedan kommer ett sjok av filmer som riskerar att ta ut varandra.

Kulturminister Leif Pagrotsky har inte tid att svara på kritiken utan hans pressekreterare hänvisar till Claes Ånstrand, statssekreterare på utbildnings- och kulturdepartementet.

"Drar ut på tiden"

-Det skapas alltid osäkerhet kring framtida produktioner i de skarvar som blir när ett nytt filmavtal förhandlas fram, säger han.

-Staten måste veta hur mycket branschen är beredd att satsa och det har dragit ut på tiden. Först nu kan vår förankringstid i budgetprocessen ta vid. Jag är väldigt optimistisk inför slutresultatet.

Filmavtalet ska gälla till 2010

Storbråk stoppade förhandlingar

Karin Lindstedt