Mäktigast i universum

George Lucas i stor intervju: Jag blev det jag själv försökte bekämpa

1 av 4 | Foto: Reuters (Bilden är ett montage)
stark kraft George Lucas svor på att aldrig låta sig styras av de stora filmbolagen. Nu är skaparen av Darth Vader själv en av de största i filmbranschen.
FILM

CANNES

George Lucas började som en rebell. Han ville inte ha med storbolagen i Hollywood att göra.

Men framgångarna med "Star Wars" har gjort honom själv till en av filmvärldens rikaste och mäktigaste män.

– Jag har blivit det jag försökte bekämpa, säger George Lucas till Aftonbladet.

George Lucas byggde sitt imperium. Precis som Anakin Skywalker.

– Det finns en replik i filmerna som återkommer flera gånger så att folk ska förstå. Du är på väg att bli det du försökte bekämpa, säger George Lucas.

– När jag insåg att jag kunde få ekonomisk kontroll steg jag åt sidan som regissör och byggde upp mitt företag. Jag ville inte styras av storbolag, men för att slippa det byggde jag upp ett eget. Och jag upptäcker att jag styr över precis en sådan sak som jag svor att jag aldrig skulle bli inblandad i.

Nya specialeffekter

Han ser nästan förvånad ut där han sitter i sin rutiga skjorta och jeans, nyss fyllda 61 år.

– Mitt liv tog lustiga vändningar. Jag trodde aldrig att jag skulle göra långfilmer på bio. Jag skulle göra en för att se hur det var, men det tog över hela mitt liv.

Ända sedan första "Stjärnornas krig" 1977 har de här filmerna utvecklat teknik och specialeffekter. En del ser en motsättning mellan konst och teknik.

– Sådana människor är förvirrade. Konst är teknologi och har alltid varit det. Konst är kommunikation av känslor. Det är att använda ljud och bilder för att säga något. Konst gör en glad eller ledsen eller upphetsad eller får en att vilja gå ut och strida. Grottmålningarna är konst. De visar inte bilder av antiloper, de visar vad en antilop betyder för den som målade.

– Och någon måste räkna ut hur man gjorde det även då. Någon tekniker, någon vetenskapsman, måste tänka och säga hmmm, röd krita, blå krita – om jag bara kunde hitta grön krita.

Dyker upp själv

George Lucas jämför Michelangelos freskomålningar med en filminspelning.

– Freskomålarna måste ha ett stort team, ungefär som ett filmteam. Alla var experter på sin detalj, på sin färg, så att det blev helt perfekt när det torkade. Det var inte Michelangelo som gjorde det ensam, det var Michelangelo och hans tekniska team av medarbetare. 30 personer. Teknik är en förutsättning för konst.

Musiken till "Star Wars" är stark. Hur viktig har kompositören John Williams varit för dig?

– Extremt viktigt. För de här filmerna är dels tänkta som lördagsmatinéer, dels som stumfilmer. Jag vill berätta historien visuellt och med musik och ljudeffekter. Det är bilderna och soundtracket som har mest tyngd. Dialogen finns där för att fylla ut tomrummen, som textskyltarna i stumfilm.

Filmerna har fått kritik för den högtidliga dialogen och det träiga skådespeleriet.

– Det är ju meningen, säger George Lucas. Det ska vara träigt. Det ska vara som min barndoms matinéer. Historien är tänkt för 12– åringar. Jag har en son i den åldern nu.

Du dyker upp själv i en scen också, på operan där Anakin Skywalker möter Palpatine.

– Jag är bara statist, säger George Lucas. Det var mina döttrar som insisterade att jag skulle vara med. De är med där på operan och de tjatade på mig att jag måste synas också. Som barn brukar göra.

Föräldrar och barn och laddningen mellan mästare och elever bär mytologin i "Star Wars".

"Pappa blir ond"

– Episod III handlar om dad going bad, pappa blir ond, säger George Lucas. Det är rätt hårt för barn. Jag såg en 8– åring som direkt efter visningen vände sig till sin pappa och sa "det kommer att bli okej pappa, han räddar sin son i slutet".

Hur tror du att folk kommer att se på dig framöver?

– Jag har förlikat mig med att jag alltid kommer att förknippas med Star Wars. Innan dess trodde jag att jag skulle vara "Sista natten med gänget"– Lucas. Men att vara Star Wars-Lucas är väl bättre än ingenting.

Förmögenhet: 20 miljarder kronor

Skywalker Ranch utanför San Francisco.

"Star Wars episode III" krossar allt motstånd

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM