Botten, Wilson

Platt fall i ”Den utvalde”

FILM
Foto: Buena Vista
Får underkänt Två år efter ”Ondskan” är det upp till bevis för Andreas Wilson – men han faller platt.

Upp till bevis för Andreas Wilson, två år efter det sensationella genombrottet med succéfilmen "Ondskan". Men tyvärr, nu är hans stjärnstatus ett frågetecken, för i den här andra stora filmrollen blir det underkänt.

Småspännande

Ett skäl är att Martin Söder och Eric Donell, vars debutfilm "Utanför din dörr" (2002) var en gullig romantisk bagatell, inte alls behärskar thrillergenren.

Historien kretsar kring en seriemördare, spåren leder till Uppsala universitet. Johan (Andreas Wilson), en ovanligt begåvad elev vid Polishögskolan, låtsas plugga för att under täckmantel hitta mördaren.

Själva intrigen är ibland faktiskt lite småspännande. Men filmen har rätt kass dialog och saknar totalt nerv och energi. Många poänglösa helikopterbilder över Uppsala, men inga scener som skildrar spänningen som uppstår om en seriemördare av aldrig tidigare skådat slag härjar i folks omedelbara närhet.

Uttryckslöst agerande

I "Ondskan" kom Wilson undan med sitt minimalistiska spel då hans rollfigur mest skulle reagera på vad de i omgivningen sa till eller gjorde emot honom. Johan må visserligen vara en nördig ensamvarg, men så uttryckslöst som Wilson spelar honom, praktiskt taget utplånar han sin egen rollfigur. Och Julia Dufvenius är ungefär lika blek i den kvinnliga huvudrollen.

Den utvalde

Jan-Olov Andersson