En av årets bästa filmer

”The constant gardener” är rakt igenom välspelad och gripande

Foto: SANDREW METRONOME
FILM

”The constant gardener”

Brittiskt DRAMA i regi av Fernando Meirelles, med bland andra Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Danny Huston, Bill Nighy och Hubert Koundé.

Justin Quayle sköter sina växter när vi möter honom i Kenya. Den trägne odlaren, som han kallas i John Le Carrés roman om en diplomat som undviker konflikter, är en försiktig medlare både i kärlek och politik. Han får bud om att hans hustru hittats mördad i vildmarken och att en försvunnen läkare misstänks ha varit hennes älskare och mördare.

I tillbakablickar får vi se hur Justin mötte sin fru. Lär känna hennes engagemang för fattiga länder och fattiga människor. Hon vill göra saker och ge sig på de orättvisor hon ser.

Maken försöker förstå vad som hände. Vissa spår väcker svartsjukan, andra pekar på hustruns kontroversiella samröre med afrikanska läkare och hjälp-arbetare. Stora företag testar mediciner, brittiska politiker vill hålla sig vän med den som har mycket pengar att placera.

Steg för steg lämnar han sin trädgård. Historien rör sig i tid och rum, medan den för in fler människor och pusselbitar.

Regissören Fernando Meirelles, som gjorde den fantastiska ”Guds stad”, är skicklig på den här sortens mosaik. Han har också blick för landskapet och människorna, både kaoset i fattigkvarteren i Nairobi och den kvävande elegansen i det rika London.

Ralph Fiennes är mycket bra som Justin Quayle, en man som gradvis låter smärtan och ilskan ta över. Men det är rakt igenom en välspelad och gripande film. En av årets starkaste bioupplevelser.

Jens Peterson