Starkt om västs brott mot Afrika

”Darwins mardröm” övertygar

FILM

Österrikisk dokumentär i regi av Hubert Sauper.

Foto: Folkets bio
Tanzania svälter, men ändå exporteras fisk till Europa.

Många människor i Tanzania svälter. Det är ont om mat. FN lägger miljoner på hjälp. Samtidigt exporterar Tanzania mat. Många ton fisk flygs varje dag ut ur landet till Europa, där de snygga filéerna blir fina middagar.

Afrika svälter. Ändå tar den rika västvärlden mat därifrån. I stället säljer vi vapen till afrikanerna och tjänar pengar på att de dödar varandra.

Det är det ena spåret i ”Darwins mardröm”. Det andra följer själva fisken. Victoriasjön är full av nil-abborre, en rovfisk som någon hällde dit på 1960-talet. Sedan dess har den utrotat en massa annan fisk. Människan har satt krokben för miljöns naturliga gång. Victoriasjön är på väg att bli en ekologisk katastrof.

Men än så länge exporterar de fisk. EU-godkända fabriker ser till att filéerna klarar Europas krav. De fattiga i Tanzania äter de grillade fiskhuvudena och rens på ruttnande skrov. Fattigdom, prostitution, aids.

En gripande dokumentär som satsar på människor och känslor i stället för fakta och statistik. Den är väldigt övertygande.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM