Han vann filmfesten

Franska ”Nordeste” tog hem juryns pris

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Stolt vinnare Franska regissören Juan Solanas tog emot Bronshästen i går på Stockholms filmfestival för dramat "Nordeste".
FILM

Franska dramat ”Nordeste” vann Bronshästen.

Men publiken på Stockholms filmfestival tog framför allt svenska ”Storm” till sina hjärtan, den vann publikpriset Star! Audience Award.

”Nordeste”, ett franskt drama som utspelas i Argentina och handlar om klasskamp och illegal barnhandel, vann inte bara Bronshästen utan även det kvinnliga skådespelarpriset. Regissören Juan Solanas tog emot Bronshästen av Ewa Fröling och Sven Wollter.

Almqvist i juryn

Juryn bestod av Daniel Alfredson (regissör, chef på SVT Fiktion), Pelle Almqvist (The Hives-stjärna), Rodrigo Garcia (regissör), Helena af Sandeberg (skådespelerska) och Orvar Säfström (SVT:s ”Filmkrönikan”).

Fast publiken var mest förtjust i ”Storm”, den första svenska långfilm någonsin som har tävlat om Bronshästen. Det är en häftig och originell svensk blandning av action, science fiction och svart humor, med Eva Röse, Eric Ericson och Jonas Karlsson. För regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein var det naturligtvis ett stort ögonblick; som ungdomar jobbade de som volontärer under de allra första årgångarna av filmfestivalen. Filmen har riktig premiär efter nyår.

Här är alla vinnarna

Jan-Olov Andersson