Han är King Kong

Apan har gett Serkis ett ansikte

1 av 2 | Foto: universal
Andy Serkis.
FILM

NEW YORK

King Kong pratar.

Nej, inte i filmen. Där får han klara sig med vrål och miner. Men efter världspremiären sitter jag ner och pratar med jätteapan. Andy Serkis, som gjorde Gollum, har gett liv och ansikte åt Kong.

-Jag hade 132 markörer som satt fast i mitt ansikte, säger Andy Serkis. 70 kameror fångade upp alla ansiktsrörelser jag gjorde. Jag hade flest runt ögonen, så att alla muskelrörelser blev rätt. Gorillor uttrycker mycket med ögonen.

Var det samma sorts jobb med Gollum i "Sagan om de två tornen"?

-Den största skillnaden är storleken. Gollum såg ut som jag, ungefär. Kong var 100 gånger jobbigare att göra. Jag hade kraftiga tyngder runt handlederna och vaderna för att rörelserna skulle bli rätt.

Mötte bergsgorillor

Ville du se ut som en riktig gorilla?

-Ja, jag studerade fyra gorillor i London zoo och sedan åkte jag till Rwanda och mötte bergsgorillor. De är väldigt olika individer, precis som vi. Första "King Kong" 1933 spred missuppfattningen att gorillor är våldsamma.

Andy Serkis spelade in scenerna mot Naomi Watts, så att bådas känslor skulle bli så äkta som möjligt.

"Synas inte viktigt"

Hur känns det att vara den osynlige mannen bakom Gollum och King Kong?

-Det är inte viktigt att synas. Jag får vara anonym och ändå spela fantastiska karaktärer. Både Gollum och King Kong var bland de mest intressanta roller jag gjort.

Du spelar också kocken Lumpy i "King Kong". Han dör en rätt läskig död?

-Ja. Peter Jackson lät mig få en roll, men sedan såg han till att ta livet av den på det mest vidriga sätt.

Jens Peterson