Träffsäkert om struliga bröder

”Varannan vecka” handlar om nya familjekonstallationer

FILM

Svensk KOMEDI av Måns och Felix Herngren, Hannes Holm och Hans Ingemansson, med Måns och Felix Herngren, Cecilia Frode m fl.

Lasse Hallström gjorde det på 1970-talet, Måns Herngen/Hannes Holm har axlat manteln och gör det i nutid:

Igenkänningskomedier. Filmer som lättsamt men med rätt mycket allvar i botten skildrar den egna generationens liv. Den här gången är utgångspunkten de nya

familjekonstellationerna. Folk som skiljer sig och omväxlande är präktiga föräldrar och pilska festprissar varannan vecka. Det är det sistnämnda man har koncentrerat sig på.

Ingen plats för barnen

Problematiken med hur småbarn påverkar en kärleksrelation lämnar man i stort sett därhän, barnen blir sällan mer än rekvisita i en intrig där bröderna Måns och Felix Herngren spelar just två bröder. En är ganska nyskild, den andra är på väg att strula till sitt liv. En är självupptagen läkare, den andra ännu mer egenkär reklamfilmare.

Det finns mycket som är bra i filmen. Träffsäkra iakttagelser kring kärlekens vara eller inte vara, läckra miljöer, snyggt foto och Anna Björk, Anja Lundqvist och framför allt den smått fantastiska Cecilia Frode ger värme och djup åt de kvinnliga huvudrollerna.

Jag blev på gott humör och satt och småfnittrade mest hela tiden. Det räcker väldigt långt.

Men under filmens andra hälft väcktes också frågor som:

Hade de två bröderna liksom fått lite mer djup med ”riktiga” skådespelare i stället för Måns och Felix? Kanske ändå inte, Måns och Felix är helt OK i rollerna.

Engagerar inte

Bryr jag mig hur det går för dem? Inte ett dugg.

För medan jag verkligen led med huvudpersonerna i ”Adam & Eva”, så hade ett lyckligt slut på den här romantiska komedin varit att de två bröderna fått leva i celibat resten av sina liv.

Jan-Olov Andersson