Hallströms kostym-drama både modern och hipp

”Casanova är fantastiskt rolig”

FILM

Amerikansk romantisk komedi i regi av Lasse Hallström med bland andra Heath Ledger, Sienna Miller, Lena Olin, Jeremy Irons och Oliver Platt.

Foto: Touchstone Pictures
Casanova, spelad av Heath Ledger, hälsar på Lena Olins rollfigur.

Det porlar, yr och spritter om Lasse Hallströms första, riktiga kostymdrama. Den svenske regissören har dammat av den gamle hjärtekrossaren Casanova och blåst hans historia så full av liv att den framstår som både modern och hipp.

Hallström visar här en mer komisk ådra än på länge. Filmen är uppsluppen, charmig och fantastiskt rolig. Tonen och stämningen för tankarna till kusiner som Kenneth Branaghs ”Mycket väsen för ingenting”.

Handlingen är typisk för en förvecklingskomedi. I centrum står Heath Ledgers Casanova, en man övergiven av sin mor, på ständig jakt efter nya erövringar. Men en dag får han syn på Francesca (Sienna Miller) och vet att hon är kvinnan i hans drömmar. För att fånga henne snärjer han in sig själv i en härva lögner.

Som vanligt trollar Lasse Hallström fram det bästa ur sina skådespelare. Det fullkomligt strålar om Sienna Miller och rollen som den starka Francesca lär bli hennes stora genombrott.

Det är också härligt att se en upprymd Lena Olin (Francescas mor) uppslukas av ögonblicklig kärlek till en man som definitivt är tjock på rätt sätt. Och Oliver Platt och Jeremy Irons fyrar av sina repliker med träffsäker, komisk precision.

Möjligen är Heath Ledger i träigaste laget som vår förförare men det är petitesser. ”Casanova” är mestadels en riktig rökare. Att få en så stor, tung och dyr produktion att flyga är minst sagt imponerande.

Några fler penseldrag av svart, som kontrast till det ljusa, och detta hade blivit en fullpoängare.

Karin Lindstedt