Star Wars-tjuvar erkände piratbrott

Riskerar fängelse och bötesstraff

Foto: Lucasfilm
Hayden Christensen, som "Anakin Skywalker".
FILM

Redan innan världspremiären av ”Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” förra året fanns filmen att ladda ner via fildelningsnätverk.

Nu har sju personer erkänt att de tagit emot filmen och indirekt sett till att den hamnade på internet.

Sex män och en kvinna i USA står åtalade för upphovsrättsbrottet och kan som mest dömas till fängelse och böter till en summa av 100 000 dollar, motsvarande knappt 750 000 dollar. De sju fick kopian av Star Wars-filmen av Albert Valente, 28, som tog med sig filmen hem från arbetsplatsen i Los Angeles.

Dom i mars

En åttonde person, Marc Hoaglin, 28, såg sedan till att filmen kom ut på internet via ett så kallat fildelningsnätverk. Nyhetsbyrån World Entertainment News Network skriver att Hoaglin, som erkänt gärningen, får sin dom i mars.

MPAA: ”Ett allvarligt problem”

– Vi är nöjda över att dessa Star Wars-tjuvar nu ställs inför rätta, säger The Motion Picture Association of America (MPAA) i ett pressmeddelande enligt WENN.

– Att stjäla upphovsrättsskyddat material är ett allvarligt problem och den illegala distributionen av ”Revenge of the Sith” är ett bra exempel på hur ohederligt folk lurar andra på bioupplevelser.

Jim Jaber