Härligt underhållande nyfilmatisering

Men Steve Martin kommer inte upp i Peter Sellers klass i nya Rosa Pantern

FILM

Amerikansk komedi av Shawn Levy med bland andra Steve Martin, Jean Reno och Kevin Kline.

Foto: Columbia Pictures

Steve Martin drar på sig Peter Sellers gamla trenchcoat och axlar rollen som den tafflige Kommissarie Clouseau i denna nyfilmatisering av ”Rosa Pantern”.

Det tramsas, flamsas och fyras av en hel del plumpa skämt. Det är så dumt att det blir roligt. Och trots att jag är skeptisk kommer jag på mig själv med att skratta högt i biomörkret.

Blake Edwards gamla filmer om Clouseau har kultstatus och i den ligan spelar inte den nya versionen. Vid en jämförelse med originalkaraktärerna står sig Steve Martin och Kevin Kline slätt. Men fixar man att släppa taget om det förflutna och låta den här versionen stå på egna ben har man en härligt underhållande stund att se fram emot.

Till genren hör en fjantig, tunn intrig och det bjuder också nya ”Rosa Pantern” på. En hyllad fotbollstränare mördas och den berömda diamanten Rosa pantern försvinner. Överkonstapel Dreyfus (Kevin Kline) trånar efter en hedersmedalj och börjar genast smida illvilliga planer. Genom att ge den klantige Clouseau uppdraget att hitta mördaren kan han själv lösa mordet och ta åt sig äran.

Det är inte lika snillrikt som på Blake Edwards tid. Och om filmbrudar då mest tjänade som sidekicks till Peter Sellers borde man kunna kräva mer av dem nu. Men Beyoncé Knowles skådespeleri begränsar sig tyvärr till ett rumpvick och ett bländande leende och hon blir aldrig mer än ögongodis.

Steve Martin verkar dock ha kul och det smittar av sig på hela produktionen. ”Rosa Pantern” må vara en klackspark på komedigenrens dansgolv. Kul verklighetsflykt är det lika fullt.

Karin Lindstedt