- Vi är inga dinosaurier

Maria och Helena lever ut i "Heartbreak hotel"

1 av 2 | Foto: Malin Arnesson
Bergström och Lundqvist.
FILM

Dildos och vilda partynätter.

Helena Bergström och Maria Lundqvist ger den 40-åriga kvinnan ett nytt ansikte på film.

-Vi är inga dinosaurier!

En slags romantisk komedi, fast om kvinnlig vänskap. Helena Bergström och Maria Lundqvist spelar ett minst sagt udda kompispar i Colin Nutleys nya film "Heartbreak hotel".

-Vi lever i en tuff, tuff värld. Erfarenhet kastas ut med badvattnet och det som räknas är ungdom och stora bröst, säger Helena Bergström. Därför är den här filmen så viktig. Den visar att vi inte är några dinosaurier.

Blommar på krogen

Nej, snarare tvärtom. Vilda festkvällar och en dildo i present. Det är knappast så här vi är vana att se kvinnor 40+ på film.

Maria Lundqvists karaktär Gudrun blommar upp på krogen. Fast just att hänga i en bar och partaja har aldrig lockat stjärnan själv.

-Nej, jag dricker inte sprit. Jag har aldrig lärt mig dricka och tycker inte det är gott. När jag var tonåring tyckte jag mest det var jobbigt när folk var fulla.

-Nu vill vi ju inte uppmana kvinnor att supa ner sig. Budskapet är att öppna upp och hitta sig själv. Man är inte passé för att man har fyllt 40, säger hon.

Provocerar

Men kvinnor som lever ut och vill bli sedda provocerar fortfarande.

-Ja, det där mönstret sitter så hårt. Kvinnor ska vara mammor och mormödrar och inte ha så kul för egen del, säger Helena Bergström.

"Heartbreak hotel" väjer också för den romantiska komedins standardlösning: drömprinsen.

-Därför verkar en del, särskilt män, tro att huvudpersonerna är lesbiska, säger Helena Bergström. Men det hade varit att degradera hela historien. Vad de här kvinnorna lär sig är att vara med sig själva.

Läs mer

Karin Lindstedt