Colin Nutley i gammal god form

Stundtals slår det gnistor om ”Heartbreak hotel”

FILM

Svensk dramakomedi av Colin Nutley med Helena Bergström, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Johan Rabaeus Jill Johnson m fl.

Foto: Sweetwater

Så är Colin Nutley, efter några annorlunda filmäventyr, åter den Colin Nutley som gjort honom till den svenska filmpublikens eget brittiska gosedjur. Han som kom hit med sin utländska blick och som med tragikomisk värme skildrar svenska företeelser.

Vet väl kanske inte om frånskilda kvinnor som är 40+ verkligen raggar på danskrogar där det bara spelas kvinnlig popmusik som de själva har vuxit upp med" men, vem bryr sig, när det är så underhållande att följa filmens två huvudpersoners jakt på kärleken.

Gudrun (Maria Lundqvist) är lapplisa, Elisabeth (Helena Bergström) är gynekolog. Olika samhällsklasser, temperament och skilsmässor. Några slumpmässiga (och väldigt komiska!) möten för dem samman, sedan ger de sig ut i Stockholms nattliv på jakt efter någon ny att älska.

Att se dem kröka, prata, skvallra, bli fulla och flirta, är lite som att sitta vid en bardisk och tjuvlyssna på några man blir allt mer nyfiken på.

Jag har några invändningar. Väninnornas utflykt med ett mc-gäng hänger väldigt löst i luften, hur hamnade de där? Gudruns pendlande i känslorna för exmaken känns lite väl irrationellt. Johan Rabaeus fyller Elisabeths odräglige exmake med sådan pondus att man önskar att han hade haft betydligt fler scener.

Som helhet slår det sådana gnistor om Lundqvists och Bergströms samspel, att det känns tråkigt att behöva lämna dem när filmen är slut

Jan-Olov Andersson