En svensk knallpulvervästern

”Babas bilar” ger videovåldet ett ansikte

Foto: Sony Pictures
Andreas Wilson i actionroll.
FILM

Svensk ACTIONKOMEDI i regi av Rafael Edholm, med bl a Andreas Wilson, Sara Sommerfeld, Göran Forsmark, Jarmo Mäkinen och Hassan Brijany.

Det är lätt att smittas av Rafael Edholms goda humör som filmare. Med ”Komplett galen” gjorde han en underhållande låtsasdokumentär om en självupptaget pratig repetition av Strindbergs ”Fröken Julie”. Och här åker han upp till Kiruna och gör en knasaction, en sorts Tarantino utan större budget men med många infall. Ett smörgåsbord av våra vanligaste fördomar om finnar, ryssar, norrmän, skoterförare, bilhandlare, killar och tjejer och skjutglada gangsters. ”Babas bilar” är ingen mästerlig film, men den kommer bra långt på entusiasm.

Andreas Wilson spelar den unge hjälten som gjort dumma bilaffärer och nu behöver pengar. Han gör ett ärende åt sin flickväns kriminelle pappa Baba. Han kommer i kontakt med våldsmän som i sin tur är inblandade i andra uppgörelser.

Mitt i allt dyker en självgod norrman (Per Christian Ellefsen från ”Ellling”) upp och skryter om hur allt gott i världen är norskt.

Rafael Edholm har sett mycket film och har till och med fått in sin egen Keyser Söze i intrigen.

Babas bilar” formar sin världsbild efter andra filmer snarare än verkligheten. En knallpulvervästern i ett vintrigt Sverige.

En actionkomedi som vill ge videovåld ett ansikte.

Jens Peterson