Stone är inte sexig längre

Basic Instinct 2 är en blek uppföljare

Foto: SF
FILM

Amerikansk THRILLER av Michael Caton-Jones, med Sharon Stone, Charlotte Rampling m fl.

Säga vad man vill om Sharon Stone, men att ha så lite skådespelartalang och ändå bli så världsberömd, stenrik och omskriven sexsymbol, tack vare i stort sett en enda film, är också en bedrift.

Men så var också ”Basic instinct” (1992) både sexig och spännande. Mötet med tre begåvade snuskhumrar – Michael Doug-

las, manusförfattaren Joe Eszterhas och regissören Paul Verhoeven – lockade fram det allra bästa ur Stone. Det fullkomligt osade sex om henne när hon sa något vulgärt. Eller bara tände en cigarett. Eller högg ihjäl någon med en ishacka.

Fjorton år senare – efter att alla inblandade från första filmen har hoppat av och på och stämt varandra fram och tillbaka – kommer uppföljaren.

Författarinnan Catherine Tramells (Stone) romaner om kinky sex och mord har fortfarande likheter med hennes eget liv.

Men Kalifornien har blivit ett London som mer ser ut som Gotham City. Och som är så litet att hon, en psykiater (den bleke David Morrisey) och en kriminalinspektör (David Thewlis), knappt kan sticka ut snoken utanför ytterdörren förrän de möter varandra och tvingas diskutera ännu ett mordoffer som har anknytning till alla tre.

Otroligt kasst manus, regi och spel. Så det blir aldrig spännande. Aldrig sexigt (även om Stone visar tuttarna då och då).

Och Sharon Stone inte så mycket agerar, som poserar, som en manipulativ nymfoman som vill vara modell i Amelia Adamos tidning och visa att även snart 50+-kvinnor kan vara läckra (efter några operationer).

Jan-Olov Andersson