Här rasar Filmsverige

Svenska filmer nobbas av publiken – branschen i kris

FILM

Svensk film – nej tack!

Nu nobbar svenskarna den inhemska filmen.

– Vi har gjort för medioker film, säger Peter Possne, vd för Sonet film.

Foto: Montage
Filmkris Antalet biobesökare till svenska filmer minskar ständigt.

Förr var svenska filmer ett säkert kort. Folk gick man ur huse för att se Lasse Åberg i "Sällskapsresan" eller Helena Bergström i "Änglagård".

Det senaste året är facit ett annat.

2005 blev året då svenskarna vände den inhemska filmen ryggen.

De totala biobesöken sjönk med 12 procent. Men de svenska filmerna tappade hela 33 procent av publiken jämfört med 2004.

Fler filmer får premiär

Samtidigt som publiken sviker har de svenska filmer som fått biopremiär varje år ökat dramatiskt. 2002 gick 25 stycken upp på bio. 2005 hade siffran nästan fördubblats. 49 svenska filmer fick biopremiär ifjol.

– Det släpps ut alldeles för många filmer. De drunknar och tar ut varandra och ingen lyckas nå en stor publik, säger Anders Birkeland som producerade succéfilmen "Så som i himmelen".

Publiksnittet minskar

Att det är för många filmpremiärer bekräftar också publiksnittet.

Antalet besökare per svensk film har minskat dramatiskt de senaste fyra åren. 2005 hade en svensk film i genomsnitt 44290 besökare.

Det är en minskning med 49 procent jämfört med 2004 då siffran låg på 87895 besökare.

"Halvmedioker film"

– Filmkonsulenterna måste besinna sig och ge rejält stöd till färre filmer i stället för att pytsa ut små skvättar till många som de gjort senaste åren, säger Anders Birkeland.

Men det är inte bara mängden film det är fel på, hävdar Peter Possne, vd för Sonet film.

– Vi måste vara självkritiska. Det har inte kommit någon riktigt stark, svensk film det senaste året. Mest halvmedioker film, säger han. Film som borde visats direkt på tv har fått biopremiär.

Hemmabio konkurrent

Peter Possne menar att filmbranschen går en ny tid till mötes. Piratkopiering, dataspel och hemmabio är numer starka konkurrenter till biograferna.

– Biobranschen är inne i en förnekelsefas. Men vi måste inse att vi får samma utveckling som bok- och musikbranschen. Det är både spännande och utmanande.

Så har 2006 gått:

De har flest sett:

De har gjort succé:

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM