Svensk film är kass, bio är för dyrt

Läsarna har starka åsikter om orsakerna till biokrisen

FILM

Biljetterna är för dyra, svensk film suger, publiken är för störig, bänkarna är obekväma...

Dessutom har filmskaparna problem med det Bergmanska arvet: Allt ska vara så allvarligt och meningsfullt, till och med humorn.

Men allt är inte nattsvart: Det finns gott om entusiaster som hyllar biograferna som den suveräna platsen att njuta av en bra film.

Här kommer ett urval av dagens inlägg:

"Går gärna på bio, men om vi hyr film, kan hela familjen titta på tre filmer, för vad en biobiljett kostar, tyvärr. (carina gustafson)

"Film är bättre hemma. Tyvärr förstör stoj, mobiltelefoner, ungar och fyllon ofta biobesöken....Tyvärr verkar svenska filmer de senare åren mest göras för en smal publik, av medelklasspretton för medelklasspretton." (M Karlsson)

"Vem vill sitta på en sunkig bio med en massa störande folk som glömt mobilerna på eller sitter och prasslar med chipspåsen bakom en och fnittrar och pratar om nåt helt annat än själva filmen som visas? Nej tack! Sitter hellre hemma och har det bra i Soffan." (Johnny/Tumba)

"Varför betala 80-90 kr för en halvsunkig Svensk biofilm när jag redan satsat ca 30.000 kr på mitt hemmabiosystem?" (Charles Lidbom)

"Bergmans skugga vilar över svensk filmindustri och har dragit den i fördärvet! allt ska va så "uber" seriöst och skådisarna tror att dom är på teaterscenen... Fram med lite edge och hollywood anda! Har svenska regisörer hört talas om Casting? där är hollywood världsbäst!" (gäsp)

"Jag går allra helst på bio eftersom det är bäst bild & ljud där. Men nu är det ju så att det kostar minst 80 spänn för att se en film på bio. Det gör att jag tankar hem de flesta filmer jag ser. Hade priset på bio vart under 40 hade jag gått på bio varje vecka minst." (Marcus Hansson)

"Här kommer några förslag till biograferna för att öka antalet besökare:

* Sänk priset, vi har världens näst dyraste biopriser.

* inför biokörkort, de som har dessa får gå på de bästa tiderna.

* byt ut stolarna, de flesta får man sittsår av.

* visa mer ovanlig film och mindre svensk och barnfilmer. (olle)

"Det verkar vara många som har en 42 tums plasma tv. Hmm... Plasmatv är en blur av pixlar som inte vet vad de igentligen vill vara. Hemskt att se på. Och sedan 42 tum. Kom igen va... Royal i Malmö har en duk som är 780 tum eller 144 kvadratmeter. Det är bio det." (Niklas)

"En biograf är absolut bästa stället att se bio på. Priset i veckorna är suveränt. Upplevelsen på en biograf är mycket bättre än att se samma filmer hemma på tv:n." (Peo)

Klicka på länkarna nedan så kan du läsa alla inlägg.

Björn Morian

ARTIKELN HANDLAR OM