Hanks köper ”Mamma mia”

Nu blir succémusikalen film

Foto: Mattias Carlsson
Premiär 2007 Filmversionen av Benny Andersson och Björn Ulvaeus ABBA-musikal ”Mamma Mia!” förväntas gå upp på biograferna redan 2007.
FILM

The winner takes it all. Nu blir ”Mamma Mia!” film.

Tom Hanks gillar musikalen så mycket att hans bolag köpt filmrättigheterna.

Biopremiären för ABBA:s succé väntas bli 2007.

Foto: AP
Gillar ABBA Tom Hanks är så förtjust i ”Mamma Mia!” att han vill göra film av den.

– Vi har vänt oss till Playtone för att de gjort bra saker tidigare, säger Benny Andersson. Vi har förtroende för dem.

Tom Hanks Playtone hade stora framgångar när scenshowen ”Mitt stora feta grekiska bröllop” blev film. Det var Hanks hustru Rita Wilson som låg bakom den kassauccén. Wilson och Hanks ska också vara exekutiva producenter tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson för filmen ”Mamma Mia!”.

Inga stjärnor

Det är inte klart vilka skådespelare som ska vara med i filmen.

– Vi har inte haft kända stjärnor i föreställningen, musiken har varit stjärnan. Men vi funderar naturligtvis på mer kända namn när vi tar steget från scen till vita duken, säger producenten Judy Craymer till Variety.

Catherine Johnson arbetar nu med filmmanuset. Det var hon som hittade på intrigen och dialogen och knöt ihop det med de klassiska ABBA-sångerna.

– Det känns spännande med en film, säger Benny Andersson. När den nu blir av.

Lasse Hallström vore naturlig som regissör, och Björn Ulvaeus har önskat honom tidigare i Aftonbladet. Hallström gjorde ABBA:s videofilmer.

10 miljarder

Sedan premiären i London 1999 har ”Mamma Mia!” uppförts i 130 städer runt jorden och spelat in 10 miljarder kronor. Musikalen har gått i fem år på Broadway i New York, där det fortfarande säljs biljetter för över 8 miljoner kronor varje vecka.

Ska vi gissa att hela världen nynnar på ”Dancing queen” julen 2007?

Jens Peterson