Förutsägbar och omodern action

Firewall lämnar inga bestående intryck

Foto: Sandrew Metronome
Omodern action ”Firewall” med Harrison Ford ger hyfsad spänning för stunden.
FILM

Amerikansk THRILLER i regi av Richard Loncraine med Harrison Ford i huvudrollen.

Visst är ”Firewall” rafflande om man söker en stunds spänning som går in genom det ena ögat och ut genom det andra utan att lämna några bestående intryck.

Men ett par saker sänkte den. Först att jag utsatts för trailern. ”Firewall” är 1 timme och 45 minuter. Trailern ger en pedagogisk sammanfattning av allt som sker under de första 1 timme och 40 minuterna.

Intrigen är, milt uttryckt, helt förstörd. En av många idiotiska trailers som snarare dödar intresset.

Det andra är att jag nyligen sett en mycket bättre film om bankrån, Spike Lees ”Inside man” som har allt det där extra som ”Firewall” saknar.

Harrison Ford spelar säkerhetschefen Jack på en bank. Expert på hur man stoppar dataintrång. En grym liga som naturligtvis leds av en engelsman ( Paul Bettany) tar bankmannens familj som gisslan. En variant av gamla ”Skräckens timmar”. De hotar att döda fru och barn om inte Jack för över många miljoner till ligans konto. Det kräver att Jack gör saker som i omgivningens ögon snart ser ut som om han rånar banken.

Under tiden kämpar hustrun, som är arkitekt, hemma i huset för att fly från de kriminella med onde danske Nikolaj Coster-Waldau som barsk mördare.

Men Virginia Madsen, 44, som spelar hustrun används för lite i den här thrillern. Det är Harrison Ford, 62, som får rädda familjen och hunden med gammaldags slagsmål och pang pang.

Titelns brandvägg är ett modernt uttryck om säkerhet för datorer. Filmen känns omodern.

Jens Peterson