50 Cents vilda liv fascinerar

Men 50 Cents musik får inte stor plats i ”Get rich or die tryin”

Foto: AP Paramount Pictures
Gangsterkung Som tonåring köpte 50 Cent en pistol och började langa droger. Han åkte fast och hamnade i fängelse. När han kom ut igen blev han skjuten, men överlevde.
FILM

Amerikanskt DRAMA av Jim Sheridan med bla 50 Cent, Adewale

Han växte upp i Queens, New York, utan pappa och med en langande morsa som mördades när han var åtta. Efter att ha flyttat in hos sina morföräldrar köpte han en pistol och började själv sälja droger. Sedan blev han ”paid and laid” i ett par år – innan han åkte in i finkan.

När han kom ut blev han skjuten med nio skott.

Och överlevde.

Yes, det handlar om hiphopbroilern 50 Cent – mean motherfucker och bad ass. ”Get rich or die tryin’” är historien om hans liv, med vissa tillrättalagda element för dramaturgins skull.

Den här filmen är dock inte för 50 Cent vad ”8 mile” var för Eminem. Här handlar det mer om cash än om kreativitet – som titeln antyder – och musiken kommer inte alls fram som man skulle önska. Ett lite väl rågat mått av självömkan verkar ha tagit dess plats.

Dessutom har filmen brister som till och med en blind recensent skulle upptäcka. Det räcker ju med att ha hörseln i behåll för att få rysningar av repliker som ”Hellre dö som en stolt man än leva som en ynkrygg”.

Men ”Get rich...” är, trots allt, en mer sevärd film än vad den har fått kred för att vara i USA. För 50 kan faktiskt spela – i alla fall i den mån det krävs för att gestalta sig själv.

Dessutom är det intressant att få hela den våldsamma historien om kungen av gangsta visualiserad.

För vad man än tycker om 50 Cent så är han ett fascinerande populärkulturellt fenomen.

Karolina Fjällborg