Spännande om skuld och skam i småstad

Little children behandlar människors val, rädsla, otrohet och passionerat sex

Patrick Wilson och Kate Winslet har en affär i ”Little children”.
FILM

Amerikanskt drama i regi av Todd Field, med bl a Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly och Jackie Earle Haley.

Små barn. Det låter som en oskuldsfull titel, men filmen rymmer mycket skuld och skam. Människor som dömer andra men inte sig själva.

Spelplatsen är en småstad som invånarna vill tycka är idyllisk. Där mammorna samlas på lekplatsen och skvallrar medan de övervakar ungarnas lek. De känner sig hotade av en pedofil som bor hos sin gamla mamma. Ett högljutt medborgargarde försöker driva bort honom.

Kate Winslet spelar Sarah, som går till lekplatsen med sin lilla dotter men inte känner sig hemma bland de andra. Hon delar dock deras nyfikenhet på Brad (Patrick Wilson), en arbetslös pappa med son. Hans fru (Jennifer Connelly) är framgångsrik.

Brad och Sarah möts med barnen och snart blir det en passionerad affär med sex på torktumlaren.

De funderar över sina egna livsval, samtidigt som de dras in i stadens diskussion om pedofilen.

I en av filmens starkaste scener är de och många andra vid stadens simbassäng när den hatade mannen (Jackie Earle Haley) kommer dit och simmar. Det blir masspanik när alla föräldrar rycker upp ungarna från vattnet och ringer polisen.

Berättelsen har lager efter lager. Om rädsla, om otrohet. Sarah går med i en läsgrupp som diskuterar Madame Bovary.

Genomgående finns en ton av hot, även om ”Little children” stundtals är rolig. Den går obevekligt mot en andlöst spännande final, där man förvisso kan undra över hur människorna beter sig. Varför gör folk saker?

Jens Peterson