Ett svenskt "Gökboet"

De svenska tvångssteriliseringarna skildras i Den nya människan

Foto: SONET FILM
Julia Högberg i Klaus Härös film "Den nya människan".
FILM

Svenskt drama i regi av Klaus Härö, med bl a Julia Högberg, Maria Lundqvist, Lo Kauppi och Ellen Mattsson.

Sverige 1951. Den nya människan är en dröm hos läkare som vill att endast de friskaste och välbärgade ska få fortplanta sig. Läkaren ser det som ett stort problem att fattiga problemfamiljer får stora kullar barn som de inte kan ta hand om. Hans lösning är att låsa in unga kvinnor med den bakgrunden och sterilisera dem.

17-åriga Gertrud är en sådan, och manusförfattaren Kjell Sundstedt bygger på verkliga händelser när hans mostrar spärrades in. Den sanna bakgrunden ger tyngd åt berättelsen.

Klaus Härö har tidigare tagit sig an historiska missförhållanden i ”Elina - som om jag inte fanns” och ”Den bästa av mödrar”. Han berättar med starka bilder, och har ett bra gehör för det kluvna i människorna. Här finns föreståndaren Solbritt, spelad av Maria Lundqvist, som är det barska befälet på anstalten, men också den som börjar förstå att det som görs mot de unga kvinnorna är övergrepp.

Den onde läkaren är mer endimensionell, och de unga kvinnorna är dramaturgiskt samma sorts typgalleri som i ”Gökboet” och liknande filmer. Julia Högberg är mycket bra i huvudrollen som Gertrud, en först tyst och blyg kvinna som gradvis får styrka att protestera. Och ger kraft åt de andra inlåsta.

Som filmdrama känns det bitvis bekant. Men som ett stycke svensk historia är det en ny och viktig berättelse.

Läs alla veckans filmrecensioner:

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM