En av årets viktigaste filmer

”En obekväm sanning” är en gripande film om klimatförändringarna

Foto: Paramount pictures
Al Gores nya dokumentär "En obekväm sanning" ger en skrämmande bild av jordens klimat.
FILM

Amerikansk dokumentär i regi av Davis Guggenheim, om Al Gore och klimatförändringen.

Foto: Ulf Höjer
På Sverigebesök Al Gore vid biograf Astoria i Stockholm innan galavisningen.

Det här är en av årets viktigaste filmer.

Den är rörande och gripande och omtumlande och ingen som ser den går ut oberörd.

Ändå låter det tråkigt. En politiker som håller föredrag.

Men Al Gore, som var vice president under Bill Clinton, visar snabbt att han har mer humor än vad han vågade visa som politiker. Och hans långvariga engagemang och kunnande i miljöfrågor imponerar.

Budskapet är att vi måste förändra vårt sätt att leva. Människans förändringar på jorden och klimatet är så stora att vi snart är inne i en katastrof.

Bitvis är filmen så övertygande att man blir deprimerad. Men Al Gore själv slutar ändå posivit. Det går att rädda världen om vi ändrar vårt beteende. Människan har lyckats förr.

Förutom föredraget berättar Al Gore personligt om sitt liv och personliga kriser när anhöriga dött eller varit svårt sjuka. Filmen har humor också. En del i föredraget är en animerad film i ”Simpsons”-stil som hans dotter hjälpt till att göra - hon är en av medarbetarna på Matt Groenings ”Futurama”.

Al Gore började intressera sig för miljöfrågorna redan som student. Under åren som gått har han samlat på sig fakta och letat upp forskare inom olika områden som ger exempel på hur klimatförändringen påverkar. Glaciärer som smälter. Varmare somrar. Fler stormar som Katrina.

Ett föredrag som började som dia-show har växt till en övertygande filmupplevelse. Tveksam?

Se filmen.

Jens Peterson