Farväl till romantiken

Sök är en olycklig historia om nätdejting

FILM

Svenskt drama i regi av Maria von Heland, med bl a Amanda Ooms, Lia Boysen, Mikael Persbrandt, Johan Rabeaus och Pernilla August.

Amanda Ooms och Lia Boysen.

Så här fiffig är det. Titeln handlar inte bara om att söka efter en partner på Internet. Det är också en förkortning för Sex, Ödet och Kärleken.

Annars är det inte så gulligt. Mest elände och ångest och farliga möten med underliga typer.

Amanda Ooms spelar sjuksköterskan Lisa som i inledningen hånglar med gamle vännen Björn ( Mikael Persbrandt). Men hon bryter kramandet och ger sig istället ut på Internet för att hitta den rätte. Ditknuffad av två vänner som är journalister. Carina ( Ulrika Malmgren) är experten på nät-dejter och lever i ett skakigt äktenskap med Johan ( Leif Andree). Vera ( Lia Boysen) är singel med en dotter, och älskarinna åt sin chef ( Johan Rabeus) på kvällstidningen.

Alla söker. Alla är olyckliga på olika vis.

”Sök” är bitvis rolig, som när Lisa snabbt blindträffar en rad underliga typer spelade av t ex Michael Nyqvist och författarna Stig Larsson och Carl-Johan Wallgren. Men många möten slutar i oro och obehag, och när hon tror sig ha träffat den stora kärleken slutar det också i tårar. Det finns en hotfull underton i ”Sök”, som om någon vill Lisa illa.

Jakten på någon att dela livet med är ingen kär lek i ”Sök”, mer ett farligt spel på liv och död. Farväl till romantiken.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM