"Jag har aldrig varit så slut"

Rolf Lassgård berättar om hur hans familj drabbades av rollen i "Efter bröllopet"

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
I SITT LIVS ROLL När Aftonbladet möter Rolf Lassgård vid Gävleån, ett år efter inspelningen av ”Efter bröllopet”, har han ännu inte riktigt hämtat sig. Rollen var så stark att hans dotter hade svårt att acceptera att det bara var en film.
FILM

GÄVLE

Han ligger på golvet och vrider sig i en ångestfylld kamp.

Scenerna i "Efter bröllopet" är så starka att Rolf Lassgårds egen dotter har fått bearbeta faderns senaste film.

– Hon blev jävligt ledsen, säger han.

Foto: SONY
”När inspelningen väl kom igång kändes det nästan som om jag hade Köpenhamn i fickan”, berättar Rolf Lassgård om ”Efter bröllopet.”

Den danska regissören Susanne Biers "Efter bröllopet" har nyligen haft svensk premiär.

En film som redan har gjort succé i Danmark.

En film som har fått kritiker att tala om en Rolf Lassgård i sitt livs roll.

-Det vore hemskt om jag sa att det här är det bästa jag har gjort och nu kan jag sluta. Jag är för intresserad av det här jobbet, säger han.

"Fantastisk roll"

- Men redan när jag läste manuset blev jag knockad och det var en fantastisk roll att spela, en otrolig utmaning. På så sätt är det en riktig drömroll. Den har tagit tag i mig väldigt starkt och den kommer att bli svår att göra sig av med.

I filmen spelar Rolf Lassgård den framgångsrike affärsmannen Jörgen, en svensk som arbetat sig upp till att bli en av Danmarks rikaste män. Nu är han miljardär och beslutar sig plötsligt för att skänka en stor summa pengar till ett barnhem i Indien. Han kontaktar den emigrerade idealisten Jacob, spelad av Mads Mikkelsen, och får honom att återvända till Danmark för att diskutera detaljerna kring donationen.

I ett av de mest avgörande ögonblicken står Lassgårds rollfigur i centrum.

-Det är en otroligt stark scen om en människa som faller från en piedestal efter att ha besuttit styrka. Scenen var mycket mer stillsam i manuset men det blev tvärtom. Det växte fram.

- Som repliken där Jörgen pratar med sin fru och säger "det här är bara början. Det kommer bli värre och värre och värre och värre ...". Det är en jävla urladdning.

Rolf Lassgård fastnar med blicken.

Efter att ha stirrat långt bort mot Gävleån pustar 20 sekunders eftertänksamhet ut:

-Jag tror aldrig jag har varit så slut någon gång. Det var tufft.

Skapar funderingar

Men även om detaljerna i berättelsen måste sparas är en sak klar. "Efter bröllopet" är en film som inte sällan skapar tankar om livet. Och hur man själv lever det.

-Du kommer så nära de här människorna. Och därigenom så finns det så mycket att associera till i sitt eget liv. Det är drömmen för en skådis, att man når en publik som faktiskt sitter och funderar över sin egen situation.

Hur har din egen familj reagerat på filmen?

-Min mellersta dotter Hanne har fått bearbeta filmen. Det var tufft, riktigt tufft. Hon har fått se den flera gånger för att komma fram till att det är en film. Det blev lite för nära.

Hur visade det sig?

-Hon blev jävligt ledsen. Hon är 20 år och kunde nog identifiera sig med dottern i filmen. Jag fattade det inte först. Jag hade inte ens hela filmen hemma utan visade bara otextade delar av den. Men det tog hårt och vi har snackat mycket om filmen. Nu har hon sett den två gånger till och var med på premiären, så det är helt lugnt.

Med "Efter bröllopet" och sommarens inspelning av Åke Sandgrens "Den man älskar" tar Rolf Lassgård ännu ett steg mot lite mer känsloladdade dramer.

Vill göra nya roller

-Jag går på magkänslan när jag väljer roller men det har blivit fler riktigt karaktärsdrivna filmer. Det var mycket snack om att jag gjorde många polisroller. Men jag tänkte nästan aldrig på vad de hade för yrke, utan hur olika karaktärerna var. Däremot har jag haft en längtan till en annan slags film. Att inte bara göra thriller, säger han.

Det var också en av anledningarna till att Lassgård snart rundar av sin "Wallander"-karriär. Han har tackat nej till att göra ytterligare 13 filmer men efter årsskiftet spelar han in "Pyramiden", den sista som är baserad på böckerna.

-Jag vill inte att saker bara ska rulla på. Det måste finnas en utmaning och jag vill kunna ge järnet. Sen kan det gå åt helvete men det ska åtminstone vara intressant för mig. Och om man gör 25 "Wallander", vad ska man göra sen?

Bröderna Karamasov

Rolf Lassgård är tillbaka hemma i Gävle efter semestern. Nu förbereder han Folkteaterns uppsättning av "Bröderna Karamasov" som har premiär i oktober. Nästa år väntar ännu ett stort filmprojekt.

-Colin Nutley, Helena Bergström och jag har pratat om att göra något nytt tillsammans. Det finns en stark grundidé, men det är mycket som ska knådas på vägen.

Vad blir det för typ av film?

-Ja ... det blir en Nutley-film helt enkelt, berättar Rolf Lassgård och skrattar.

Joacim Persson