Allt annat än idyll

7 miljonärer är underhållande i sin konsekventa svartsyn

FILM

Svensk komedi i regi av Michael Hjort, med bla Suzanne Reuter, Peter Andersson, Loa Falkman, Sanna Bråding, Fares Fares och Reine Brynolfsson.

Foto: TRe vänner produktion ab
Suzanne Reuter och Peter Andersson gifter sig i svensk sommaridyll, men filmen är allt annat än idyllisk.

Herrgården heter Himlabacken. Det är sommar, solen skiner och finklädda människor samlas för bröllop. Lyckan och idyllen är total, alltså?

Inte riktigt.

”7 miljonärer” är en härligt elak historia om girighet och lögner, om trivsamt vidriga personer som lurar och bedrar vem som helst för att komma över pengar. Den är välskriven och välspelad. Suzanne Reuter och Loa Falkman har fin komisk tajming efter att ha jobbat ihop i ”Cleo”, med samma upphovsmän som den här historien.

Peter Andersson och Reine Brynolfsson är skickliga på att låta förakt och hot skymta fram bakom ett kostymklätt leende. Sanna Bråding, Fares Fares och Ann-Sofie Rase tar tillvaro komiken i sina typer. Här finns även en torped som sett för många Schwarzenegger-filmer.

”7 miljonärer” är något så ovanligt som en svensk actionkomedi som inte är töntig. Bilar som exploderar, brutalt våld och paranta kvinnor i handgemäng.

Alla bryr sig bara om sig själva. Alla vill ha mycket pengar. Många visar sig ha hemligheter för varandra. Vem kan man lita på?

Stalltips: Ingen.

Jens Peterson