Man skrattar så man skäms

Borats provocerande hysteriska fördomar avslöjar andra

FILM

Amerikansk/brittisk komedi i regi av Larry Charles, med bl a Sacha Baron Cohen.

Ibland hysteriskt roligt. Ibland hysteriskt.

Brittiske komikern Sacha Baron Cohen (=Ali G) lyfter fram fördomar när han spelar tv-reportern Borat från Kazakstan som reser genom USA. Borat föraktar/fruktar bland annat judar, zigenare och kvinnor, och i ett antal Dolda kameran-lika scener säger han provocerande saker för att få reaktioner från amerikaner. Borats fördomar avslöjar andra när han får medhåll på de mest befängda repliker.

Samtidigt vill han få oss att skratta åt nidbilden av fattiga f d öststater, i ett underhållande elakt porträtt av Borats hemby och vad som anses som lyx och trendigt där.

Filmen har också scener där Borat plågar fram pinsamheter genom att förolämpa folk eller bär en påse bajs till ett middagsbord. Ingen som ser filmen lär glömma den motbjudande långa sekvensen där en naken Borat brottas med sin lika nakne fete producent.

”Borat” vill kittla våra äckel-reflexer på många sätt.

Ramen är att han reser från New York till Kalifornien och söker upp olika människor för att låtsas lära sig saker om USA och den amerikanska civilisationen. Mot slutet av resan hamnar Borat på en kristen gudstjänst där folk talar i tungor och försöker frälsa och bota. Då uppstår en underlig effekt. I över en timme har vi sett Borat som en extrem provokatör som med vänligt leende gjort den ena bisarra saken efter den andra. I den församlingen ser Borat för ett ögonblick ut som den minst underlige.

Sacha Baron Cohens metod att uppmärksamma fördomar genom att lyfta fram de värsta dumheter i ljuset lär provocera. En del lär avsky filmen.

Hans skoningslösa komiska kommandostil får också många att skratta så de skäms.

Jens Peterson