Rumänska bybor stämmer Borat

Trodde de var med i dokumentär - påstås dricka hästurin och ägna sig åt incest

FILM

Invånarna i byn Gold i Rumänien trodde att filmteamet från Hollywood skulle spela in en dokumentär om de svåra förhållandena de levde under – istället blev de presenterade som våldtäktsmän och prostituerade som ägnar sig åt incest.

Foto: AP
Borat ute på djupt vatten – igen.

Nu är byborna som medverkar i filmen Borat de senaste i raden som stämmer filmmakarna.

Filmen om Borat – en tv-reporter från Kazakstan som spelas av den engelske komikern Sacha Baron Cohen – fortsätter att skapa uppståndelse.

Senast i raden att stämma filmteamet är innevånarna i den fattiga rumänska bergsbyn Glod. I filmen Borat är scenerna från tv-reporterns hemby i Kazakstan filmade i Glod, skriver Mail on Sunday.

Känner sig lurade

Borat presenterar bybor som bland annat våldtäktsmän och prostituerade, och hävdar att de ägnar sig år incest.

Nu känner sig byborna utskämda och lurade.

Ingen i Glod talar engelska. När filmteamet kom dit gav de byborna uppfattningen att de ville spela in en dokumentär om de hårda förhållanden som råder i byn som inte har avlopp och rinnande vatten, och där bara fyra av de 1000 boende har fasta anställningar.

Glod-bon Nicu Tudorache har förlorat sin ena hand i en olycka. I en scen har filmteamet satt fast en sexleksak i form av en gumminäve där hans riktiga arm skulle ha suttit – utan att Nicu Tudorache visste vad det var.

– Någon sa att de här amerikanerna behövde en man utan hand för några scener. Jag sa ja, men jag hade aldrig kunnat tänka mig att hela landet, ja hela världen, skulle se mig på bio förlöjligat på det här sättet, säger Nicu Tudorache.

"Konstig och ful"

När filmteamet kom till byn uppfattade de först Baron Cohen som ”trevlig och vänskaplig men en aning konstig och ful” Han bodde i den exklusiva skidorten Sinala en bit från byn.

Varje dag kom han till Glod, och förvånade innevånarna med att göra underliga saker som att ta in djur i bostäder och envisas med att få filma bybor med vapen i händerna, berättar bybor.

Alla i byn fick motsvarande runt 40 kronor var för att de medverkade i filminspelningen. Nu samlar alla ihop de pengar de kan för att gemensamt anlita en advokat och stämma filmmakarna.

Läs mer

Karin Thurfjell