Robert Altman är död

"Mash"-regissören blev 81 år gammal

1 av 2 | Foto: Reuters
Robert Altman när han fick sin Lifetime Achievement Award på Oscarsgalan 2006.
FILM

Robert Altman avled på måndagskvällen på ett sjukhus i Los Angeles, uppger nyhetsbyrån AP.

Dödsorsaken är ännu okänd, men Altman avslöjade nyligen att han genomgick en hjärttransplantation för tio år sedan.

Det var hans produktionsbolag Sandcastle 5 som lämnade dödsbudet. Inga fler detaljer kring filmlegendens bortgång avslöjades.

Oscar-nominerad fem gånger

Altman är fortfarande mest känd som mannen bakom den grabbiga komedin "MASH" som handlade om ett fältsjukhus i Korea. Den blev hans genombrott 1970. Altman har också regisserat filmer som "Nashville", "Spelaren", ”Short Cuts” och "Gosford Park".

Han har även nominerats till en Oscar vid fem tillfällen, men det var först på årets gala som han tilldelades en Lifetime Achievement Award.

– Jag har haft en mycket lyckosam karriär. Jag har aldrig behövt regissera en film som jag inte valt eller utvecklat själv. Min kärlek till filmskapandet har gett mig tillträde till världen och insikt om det mänskliga tillståndet, sa Altman i sitt tacktal.

Förändrade Hollywood

Robert Altman tillhörde en grupp egensinniga regissörer som förändrade filmskapandet i Hollywood på 60- och 70-talen. De tog upp nya ämnen och satte sin personliga prägel på filmernas utseende.

Altmans stil var ofta lätt att känna igen. Han använde sig gärna av en stor skådespelarensemble som uppmuntrades att improvisera fram scener och han tyckte om att filma i långa tagningar.

Från bombare till ”bröderna Cartwright”

Altman föddes 1925 och spenderade sin tonårstid på jazzklubbar i Kansas City. Han deltog i Andra världskriget som stridspilot och studerade sedan maskinteknik på universitet. Efter att ha gjort filmer för industrin i sin hemstad började han göra långfilmer och regisserade även tv-serier som ”Bröderna Cartwright” och ”Alfred Hitchcock presenterar”.

Robert Altman hade fem barn i tre olika äktenskap och sörjs närmast av hustrun Kathryn.

”Han älskade kaoset”

Den sista filmen han gjorde blev ”A Prairie Home Companion” som hade premiär i maj i år. Huvudrollerna spelades av Meryl Streep och Garrison Keillor.

– Han älskade att göra filmer. Han älskade kaoset. När han arbetade var han i himmelriket, sa Keillor i ett uttalande till AP.

Elliott Gould från "MASH" ville minnas Robert Altman så här:

– Han var den siste store amerikanske regissören i John Fords tradition. Han var min vän och jag kommer alltid att vara tacksam för de erfarenheter och möjligheter han gav mig.

Kevin Spacey arbetade ihop med filmlegenden på teatern Old Vic i London.

– Robert Altman var en helt unik regissör och en extraordinär man, sa han till BBC.

– Vi är alla ledsna över den här nyheten och sänder våra kondoleanser till hans fru Kathryn med familj.

Robert Altmans filmer:

Sandra Wejbro