Societetsmöss och gangsterråttor

Bortspolad är full av detaljer, skämt och häftiga scener

Foto: Dreamworks
FILM

Amerikansk tecknad barnfilm av David Bowers och Sam Fell. Röster bland annat Kate Winslet, Hugh Jackman, Ian McKellen, Andy Serkis, Jean Reno (originalversion), Nadja Weiss, Fredde Granberg, Raymond Björling (svensk version).

Under senare år har det gått sådan inflation i datoranimerade barnfilmer att man inte längre kommer ihåg vilka pratande vilddjur som hamnade på vilken ö i vilken film. ”Bortspolad” känns därför som något av en befrielse.

Visst, här handlar det också om djur som snackar. I det här fallet en societetsmus i London som blir nedspolad i toaletten och ska försöka överleva i kloakernas tuffa värld av gangsterråttor, elaka paddor och grodor.

Där slutar dock alla likheter med de andra filmerna.

Stilmässigt, till att börja med. Filmen kommer från Aardman-studion, skaparna av Wallace & Gromit. Djuren påminner utseendemässigt om dem i deras tidigare leranimationer, datortekniken har gett dem möjligheten att ta ut svängarna lite mer.

Men här finns också ett djup i porträtten av djuren. De har mer mänskliga drag, så att man bryr sig om hur det ska gå för dem. Rita, tuff sjökapten i kloakerna, är ett mångbottnat kvinnoporträtt.

Här finns också nästan ett överflöd av små, små detaljer. Livet i kloakerna skildras som en hektisk storstadsdjungel, det händer hela tiden något, faktum är att jag väldigt sällan sett en film där man försökt stoppa in så många skämt, kvicka repliker och häftiga scener per minut.

Mina barn (6 och 7 år) älskade filmen för dess humor och spänning, jag uppskattade uppfinningsrikedomen och smartheten, i klass med den i de bästa Pixar-filmerna.

Jan-Olov Andersson