En blivande klassiker

Linas kvällsbok är en klockren ungdomsfilm om fumlande sexualitet och spirande romanser

Foto: SF
Om strulig vänskap Victor Axelsson (Ivar) och Mylaine Hedreul (Lina).
FILM

Svensk ungdomsfilm av Hella Joof, med Mylaine Hedreul m fl.

Roy Anderssons ”En kärlekshistoria” 1975. Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål” 1998. Här är ännu en svensk ungdomsfilm som lär bli en klassiker för sin generation. Filmversionen av Ella Hambergs ungdomsroman är nämligen klockren i sin skildring av blyghet, osäkerhet, första fyllorna, fumlande sexualitet, spirande romanser och allt annat som hör tonårstiden till.

I centrum står 15-åriga Lina (Mylaine Hedreul), trött på att det finns för många o:n i hennes liv. O som i ointressant, okysst, oskuld. Kaxiga och våpiga väninnorna Carro och Thea (Lovisa Onnermark, Alice Kastrup Möller) tycks ju vara så mycket mer erfarna. Eller..? Lina blir ihop med ishockeyhunken Danne (Rickard Roxvall), men är i hemlighet kär i två år yngre Ivar (Viktor Axelsson).

Enda svagheten är att tonåringarnas föräldrar med nöd och näppe är närvarande i berättelsen. Annars är det både gripande och väldigt roligt (massor av dråpliga scener, sjukt galna replikskiften) att följa Linas väg mot att bli lite mera vuxen. Roxvall är härligt fyrkantig i sin roll, Hedreul är helt fantastisk.

Här är alla veckans recensioner:

Jan-Olov Andersson