– Jag vill ha en Oscar

Helen Mirren skräckslagen av att spela drottningen

Foto: Miramax films, AP
Drottning Helen Mirren spelar en porträttlik drottning Elizabeth II i bioaktuella filmen "The Queen".
FILM

VENEDIG. Nästan hundra film- och tv-roller. Flera av dem med provocerande nakenscener.

Men inget går att jämföras med att spela Storbritanniens nuvarande drottning i hyllade ”The Queen”.

– Det mest skrämmande jag gjort, säger Helen Mirren, 61, till Aftonbladet.

Foto: AP
helen Mirren pluggade stenhårt inför rollen som drottning Elizabeth II. "Jag hittade en människa bakom den bistra uppsynen", berättar hon.

Vårt möte äger rum under fjolårets Venedig-festival där filmen hade världspremiär och togs emot med stående ovationer.

Redan då blev det prat om den Oscarsstatyett som många tar för givet att hon vinner om tre veckor.

– Oscarsgalan är egentligen créme-de-la-créme av hyckleri och skitsnack. Men jag kan inte förneka att jag gärna vill vinna, säger hon och skrattar.

Törs inte äta

– Jag har suttit på en och annan gala och inte vunnit. Hemskt, jag har varken vågat äta eller dricka ifall jag skulle blivit tvungen att hålla tal. Tänk om man är lite full. Eller har matrester mellan tänderna?…

Det är befriande att prata med Helen Mirren. Hon har en nästan drottningliknande värdighet, men ur hennes mun kommer de mest ärliga och frispråkiga kommentarer.

Och hon ångrar inget i karriären. Inte ens ”Caligula” (1980), ett påkostat och misslyckat försök att göra en slags konstnärlig porrfilm.

– Brittisk film då var bara fåniga komedier. ”Caligula” var bra betalt och det är alltid kul att provocera lite grand.

– Jag har aldrig haft några problem med att vara naken på scenen eller i en film. Nu vill väl ingen se mig utan kläder längre, men?... sex säljer. Folk vill hellre se nakna kroppar än kyrkor när de går på bio.

”The Queen” utspelas 1997 och skildrar hovet inifrån och hur brittiska folket vände sig mot dem när drottning Elizabeth II vägrade sörja prinsessan Dianas död.

Socialister

Helen Mirren hade blandade känslor inför att spela drottningen.

– Mina föräldrar var socialister och avskydde den brittiska överklassen. När jag blev adlad 2003 var jag kluven, men till sist vann stoltheten och jag tog emot utmärkelsen från prins Charles.

– Rent fysiskt var det lätt att spela drottningen. Peruken. De stora glasögonen. Det distinkta sättet hon håller huvudet på. Men jag har alltid haft svårt för att spela levande personer. Det kan bli mer imitation än skådespeleri.

Fascinerades

När Helen Mirren pluggade på om drottningens liv – hon läste böcker, såg tv-program – blev hon mer och mer fascinerad. Till sist blev hon nästan som lite förälskad.

– Jag hittade en människa bakom den stela uppsynen. Hon tar sin uppgift på allvar. Hon ler sällan. Men när hon gör det, så menar hon det. Det respekterar jag.

Så varför var det så skrämmande att spela henne?

– Jag vill inte såra någon. Varken henne eller dem som ser filmen. Tänk om publiken tycker det är ett elakt porträtt. Hovet betyder ju så mycket för det brittiska folket på ett sätt som jag aldrig riktigt kan förstå.

”20 sekunder”

Har du träffat drottningen?

– Ja, i ska vi säga … tjugo sekunder. Vi hälsade artigt på varandra när vi var vip-publik i samband med en hästpolomatch. Det såg ut som om hon visste vem jag var.

Vad tror du hon tycker om filmen?

– Ingen aning. Jag citerar Robert Lacey, som skrev en biografi om henne 1977. Han sa: Jag tror drottningen tyckte att det kunde ha varit värre. Sedan tog hon en gin & tonic.

Läs mer: