Kaos i barnfri framtid

Children of Men är en domedagsskildring som det är svårt att inte bli berörd av

Foto: nordisk film
Clive Owen och Claire-Hope Ashitey lever i en framtid utan nyfödda.
FILM

Amerikanskt drama av Alfonso Cuarón, med Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Claire Hope-Ashitey m fl.

Mexiko exporterar inte bara tequila, utan också några av de just nu mest spännande filmregissörerna. Som Alejandro González Iñárritu (”Babel”) och Guillermo del Toro (”Pans labyrint”). Eller Alfonso Cuarón, som gjort allt från sexuellt och politiskt laddade ”Din morsa också!” till tredje Harry Potter-filmen.

Det här är en domedagsskildring som det är svårt att inte bli berörd av. Historien utspelas år 2027 när England blivit en fascistisk diktatur. Mänskligheten är på väg att dö ut, då inga barn har fötts sedan år 2009.

Filmen skildrar inte varför det blev så, utan hur desperat folk reagerar på det slut som närmar sig. Rädslan innebär ökat främlingshat, ökade klassklyftor, snudd på inbördeskrig.

Ett litet hopp om mänsklighetens överlevnad dyker upp i form av en gravid kvinna. Clive Owen är mycket övertygande som en cyniker som motvilligt dras in en maktkamp om henne, mellan de som styr landet och olika rebellgrupper.

Slutet är lite flummigt. Annars berättar Cuarón med så kraftfullt bildspråk, att det verkligen känns som att man befinner sig mitt i detta våldsamma kaos år 2027.

Jan-Olov Andersson