Fullt med fel i "Arn"

Experterna: Det kryllar av historiska felaktigheter i filmen

Foto: Foto: SF
TAGNING! ”... Nej vänta! Öh, Arn, fimpa hörlurarna och mobben! De hade inte såna på riddartiden.” BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
FILM

Svenskarna vallfärdar till biograferna för att se på ”Arn”.

Men blir blåsta på en historielektion, menar experten.

– Handlingen är inte helt korrekt, säger Frands Herschend, professor i arkeologi.

Blandat betyg Frans Herschend, professor i arkeologi, är inte så imponerad av "Arns" historiska riktighet. Men han gillar kärlekstemat.

Det är 1100-tal. Solen skiner över Västergötland och Arn är en lite gosse vars föräldrar arbetar med sitt jordbruk.

Eller inte?

– Om man vill skildra överklassen på 1100-talet så är det lite märkligt att Arns mamma och pappa kroppsjobbar som vanliga bönder. De hade trälar till sånt, säger Frands Herschend, professor i arkeologi, vid Uppsala universitet.

Han är nu en av flera historieexperter som höjer sina röster mot den svenska superproduktionen, och påvisar flera faktiska fel i filmen.

– Handlingen är dragen till sin spets, säger han.

Kloster tveksamt

Vi snabbspolar vidare genom de två timmarna och 18 minuterna som visas på vita duken. Arns älskade Cecilia är på väg in i kloster. Något Herschend har synpunkter på.

– Klosterväsendet var visserligen på gång att etablera sig i Sverige. Men det är svårt att tro att det ska ha utvecklats så fort att stenbyggnader och hela klosterkomplex står klara under tiden då filmen utspelar sig. De där stenarna tar tid att stapla – prova själv, säger han och tillägger att Cecilia förmodligen bara hade fått böter på den gamla goda tiden.

Ens tempelriddare?

Även filmens titel har han synpunkter på. Det är nämligen högst osannolikt att ”Arn” ens var en tempelriddare.

– Det finns exempelvis inga belägg för att det någonsin funnits en svensk tempelriddare, säger han.

När Aftonbladet ber experten att agera recensent får filmen två olika betyg.

– Två plus historisk, för det är verkligen ingen bra historielektion. Men som film sett ger jag den ändå en fyra. Det är trots allt en varm kärlekshistoria, säger han.

FAKTA

Verklighet vs påhitt

Och? Spelar felen någon roll egentligen?

Flera fel har påvisats i ”Arn”.

Men gör det så mycket – egentligen?

Aftonbladet har luskat i historieböckerna – och konstaterat att några av våra största filmer skulle vara ganska tråkiga om de följde historien till punkt och pricka.

Carina Bergfeldt

Håkan Kjellgren

Gladiator (2000)

Filmen: Russell Crowe spelar Maximus, en romersk general som tvingas bli gladiator och slåss mot kejsaren av Rom.

Felen: Kejsaren Commodus styrde i verkligheten över Rom i 13 år och dödades i badet av brottaren Narcissus. Men vem hade orkat vänta i 13 år på att Russell skulle ta död på Joaquin Phoenix?

Cold Mountain (2003)

Filmen: Jude Law spelar soldaten WP Inman som söker efter sitt livs kärlek, Ada.

Felen: I verkligheten arresterades WP Inman två gånger för ”feghet i krig”, något som knappast går ihop med filmens tappra krigare. Dessutom rakade kvinnorna inte benen för 200 år sedan, så alla sexscener som filmen är berikad med hade varit betydligt hårigare i verkligheten.

Braveheart (1995)

Filmen: Mel Gibson slåss för sitt land i rollen som William Wallace.

Felen: William Wallace skulle aldrig klätt sig i päls och krupit i lera. I verkligheten var Wallace av riddarbörd. Och hur bra hade filmen blivit utan att Gibson blottade benen i tid och otid?

Marie Antoinette (2006)

Filmen: Kirsten Dunst spelar en ung drottning i 1700-talets Frankrike.

Felen: Ett av filmens största dilemman är det unga kungaparets bristande sexliv. I filmen är Louis rädd för sex, men i verkligheten hade den unge kungen för trång förhud, något som senare löstes med en operation. Fast hur kul hade handlingen varit om paret diskuterat det problemet över middagen?

Shakespeare in love (1998)

Filmen: William Shakespeare lever ett liv som senare avspeglas i hans pjäser.

Felen: Tja, allt. Shakespeare är en av Englands mest mytomspunna människor, då man vet ytterst lite om honom. Men hur kul blir en två timmar lång film om någon som ingen vet någonting om?

Källa: Cracked.com

Blandat betyg

Professor Frands Herschends betyg på "Arn - tempelriddaren":

Som historielektion:

Som film: