”Vi vill ha en debatt om män”

Idén till ”Leo” föddes på hans födelsedagsfest

1 av 3 | Foto: Foto: FELIPE MORALES
FILM

För två månader sedan föddes dottern.

Med nya Josef Fares-filmen ”Leo” föds en ny svensk filmstjärna – Leonard Terfelt, 31.

– Filmen hoppas jag håller liv i debatten om våldet och mansrollen, säger han.

Det är inte så att han kommer från ingenstans. Han gick scenskolan i Göteborg 1996–2000. Har jobbat mycket på teatern, just nu på Dramaten, i ”Ett dockhem”. Spelade en av poliskollegorna i SVT-serien ”Höök”. Och var med i Josef Fares debut ”Jalla! Jalla!” – en roll som knappt någon förknippar med honom.

– Jag gjorde en libanesisk pizzeriaägare som pratade tafflig arabisksvenska. Nästan en karikatyr. Väldigt få fattade att jag var svensk skådis, de flesta trodde jag tillhörde Fares-familjen. Ett gott betyg, om något.

Spånade ihop

Josef Fares och Leonard blev nära vänner i samband med ”Jalla! Jalla!”. Under Leonards 30-årsfest föddes idén att de båda och Shahab Salehi, gammal polare till Fares från tiden i Örebro, skulle göra något ihop om oprovocerat våld, vänskap, manlighet och rädsla.

– Vi satt i Josefs vardagsrum och spånade. Improviserade fram scener. Sedan skrev Josef ner dem. Så växte ”Leo” fram.

Under hösten har debatten om oprovocerat våld blivit högaktuell när 16-årige Riccardo Campogiani misshandlades till döds.

– Jag hoppas filmen bidrar till att diskussionen fortsätter. Att folk ifrågasätter sig själva och vad manlighet egentligen är.

FAKTA

Tufft att spela in våldsscenerna

Revbenen

– Jag fick en ordentlig knäck när vi brottades och jag fick två killar som väger 120 pannor över mig. Jag var mentalt utpumpad efter många tagningar. Efter det kastade jag in handduken.

Käken ur led

– Den gick väl inte ur led, men liksom fastnade efter att jag hade gapat och skrikit väldigt mycket. Kylan gjorde väl att den satt fast lite extra. Det gjorde jäkligt ont. En naprapat på plats kunde fixa till det där.

Spruckna ögonbryn

– Jag skulle slå någonting, det flög upp något i ögonbrynet, det blev lite spräckt där, jag fick ett jack, men vi behövde inte sy något.

  Hjärnskakning

– Det minns jag inte. Josef Fares har nog lagt till lite när han snackat om skador hit och dit och att det har varit lite rock’n’ roll över inspelningen.