– Jag är väldigt nervös

Daniel Day-Lewis Oscars- favorit i natt

1 av 3
FILM

BERLIN. Han är en av världens bästa skådespelare.

I natt talar mycket för att han vinner en Oscar. Igen.

Daniel Day-Lewis har fascinerat biobesökarna med många olika ansikten. Så vad säger han om sin yrkeskonst?

– Jag leker. Jag går till jobbet och spelar ett spel.

Så här uttrycker stjärnan saken på det engelska språk han älskar så mycket.

– It’s a game, for fucks sake.

Daniel Day-Lewis, 50, omges av rykten. Han är besatt. Hoppade av för att utbilda sig till skomakare. Går in i rollerna så han blir knäpp. Men han vill avdramatisera det där.

Gör få roller

– Det är fel att tänka på jobbet som sadomasochism. Inget självplågande. Jag leker, och någon betalar mig för att göra det. Jag är evigt tacksam för att de gör det, men det är och kommer alltid bara att vara en lek. Precis som barn leker på lekplatsen åker jag till öknen i Texas och leker.

I Texas lekte han fram ”There will be blood”, som fick fem plus av Aftonbladets Karolina Fjellborg. Han spelar en skoningslös oljeletare.

– Det är en paradox att man blir lika förhäxad av obehagliga roller. Arbetet är som mat och dryck för mig.

Han tänker använda sin begåvning även på Oscarsgalan.

– Jag är väldigt nervös, men ska låtsas att jag är avslappnad på Oscar. Jag går dit och ser vad som händer och försöker njuta av det.

Han gör väldigt få roller. De senaste tio åren endast ”Gangs of New York”, hustruns film ”The ballad of Jack and Rose” och ”There will be blood”.

– Jag har ingen kvalitetskontroll. Tack vare mina föräldrar har jag fått en kärlek till det engelska språket. Jag skulle inte kunna tänka mig att gå till jobbet om jag inte älskade manuset.

”En chock”

Att vara på filmfestival, galapremiär och Oscar är ovant.

– Jag lever mitt liv och ibland åker jag iväg och gör intervjuer. Jag gör det sällan och då blir det en chock att plötsligt vara i centrum för uppmärksamheten. Jag tycker det vore mer alarmerande om man blev van vid det.

FAKTA

Namn: Daniel Michael Blake Day-Lewis. Född: 29 april 1957. Bor: Irland. Familj: Gift sedan 1996 med Rebecca Miller (dotter till författaren Arthur), två söner med henne, 9 och 5 år gamla. Dessutom 12-årig son med Isabelle Adjani. Aktuell: Nominerad till Oscar för fjärde gången. Vann 1990 för ”Min vänstra fot”.

Viktiga roller:

Som Hököga i ”Den siste mohikanen”

Som Christy Brown i ”Min vänstra fot”

Som Bill the Butcher i ”Gangs of New York”

Som adelsman i ”Oskulden s tid”

Som oskyldigt fängslad i ”I faderns namn”