Svenske Per fick sin andra Oscar

Foto: afp
Vinnare för bästa ljudredigering i "The Bourne Ultimatum": Karen Baker Landers och Per Hallberg.
FILM

Svensken Per Hallberg gjorde det igen. Han fick under årets Oscarsgala motta priset för bäst ljudredigering. I övrigt var det bröderna Coens kväll.

Bröderna Coen tog hem tre Oscar under galan i Hollywood natten till måndagen. Deras film No Country for Old Men fick pris för bästa film, bästa regi och bästa manuskript baserat på annat original.

Men filmbröderna förlorade chansen till en fjärde Oscar sedan de missat priset för bästa klippning. Det gick i stället till Christopher Rouses The Bourne Ultimatum. För den filmen fick svensken Per Hallberg priset för bäst ljudredigering. Hallberg fick samma pris 1995 för Braveheart.

Jubileum

Bröderna Coens No Country for Old Men fick i gengäld ett fjärde pris genom att kamma hem ett av skådespelarpriserna: Javier Bardem i bästa manliga biroll. Han är den förste spanske skådespelare som fått en Oscar, skriver AFP.

Filmstjärnor, superkändisar och lite mindre kända människor strömmade in på Kodak Theatre i Hollywood för få vara med om utdelningen av det 80-årsjubilerande Oscarspriset till de bästa av fjolårets filmer. Kvällens första Oscarsstatyett, för bästa kostym, gick till filmen Elizabeth: The Golden Age.

Franska skådespelerskan Marion Cotillard tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll med sitt smärtfyllda porträtt av sångerskan Edith Piaf i filmen La Vie en Rose. Daniel Day-Lewis fick Oscar för bästa manlig huvudroll i There Will Be Blood.

Tilda Swinton i filmen Michael Clayton fick priset för bästa kvinnliga biroll.

Råttatouille

Priset för bästa originalmanus gick till filmen Juno, en berättelse om en gravid tonårsflicka som beslutar sig för att adoptera bort sitt barn och själv söker upp de nya föräldrarna.

Österrikiska Falskmyntarna fick priset för bästa icke-engelskspråkiga film.

Pixar-Disneys Råttatouille belönades som bästa animerade film.

Priset för bästa make up gick till Didier Lavergne och La Vie en Rose.